作為西營盤街坊,有新店開張當然會去捧場,呢日就嚟到水街幫襯「師兄漢堡」。原來小店尋日(星期日)正式開業,所以門口仲擺放住各方好友送嚟嘅花牌🎊。

呢度面積細細,聽老闆講係想主打外賣生意🥡,但同時亦提供少量座位以供堂食。老闆非常友善,主動同客人傾偈,並詢問有關食物嘅意見。

小店售賣四款漢堡包🍔,豬牛雞素各一款,並可加配套餐,+$20有小食同飲品。漢堡包目前定價為$75/$85,老闆話會睇吓街坊嘅反應,短期內再檢視餐牌。

香煎未來肉排漢堡伴田園大啡菇($85),作為食肉獸嘅我本身對素肉不抱太大興趣🙈,但佢個樣望落都幾吸引嘅,驟眼睇同牛肉漢堡無分別。未來肉排味道好OK喎,質感結實唔鬆散,富有彈性。我其實唔係第一次食未來肉,但呢塊感覺特別,原來係因為貨源來自泰國,餐廳選材有眼光。另外,🍄大啡菇係第二矚目嘅配料,離遠已經聞到菇香,而且仲好多汁添,正啊。其餘配料則包括生菜、蕃茄同芝士等。醬汁亦係精華所在,並由廚師自家調製,我食得出有啲芥末味。

咕嚕肉排漢堡伴焦糖菠蘿($75),呢個漢堡包可算係Fusion菜嘅代表。佢將🥢中式小菜「咕嚕肉」融入於西式漢堡,成個組合出到嚟冇乜違和感。咕嚕汁甜甜酸酸,再加埋焦糖菠蘿🍍,令人開胃。咕嚕肉排一件過上,幾大塊同厚身,豬排肉質亦唔嚡🐷,但炸衣較厚同埋偏濕,唔係我心目中最好食嗰種,不過都OK嘅,純粹我嘴刁啫。漢堡包嘅麵包層都幾好,表面經烘烤過,微微脆,而內裏就保持鬆軟,並唔乾身。

脆炸三味,三味係指鴛鴦燒賣(魚肉燒賣&豬肉燒賣)以及墨魚丸🍢。佢哋經脆炸後,成個感覺就已經同蒸煮唔同,墨魚丸係最好食同彈牙。不過咁樣都未係重點,皆因個辣醬先係主角🌶,佢超好味啊,係我鍾意食嘅麻辣。佢辣度同麻度顯住,而且仲加咗啲肉碎,以添鹹香,Encore!

炸薯條,🍟薯條就冇乜特別啦,配茄汁食,份量適中;不過抵讚嘅係佢唔會太油。

飲品方面,老闆推介我哋飲冷泡茶(+$5),是日有兩款口味,包括翠綠烏龍同埋白牡丹茶🍵。兩者味道都幾清香,最重要係無糖無添加。如果一定要二揀一嘅話,白茶感覺特別啲。

總括嚟講,👦🏻師兄漢堡嘅食物質素幾有水準,漢堡包款式有經過精心設計。我感受到老闆用心經營,希望小店會成功啦,大家多多支持。遲啲有機會我都想試埋佢另外兩款Burger啊😉。