2014-02-16 2547 views
前幾天跟幾個朋友4人一起約了吃晚餐 , 我們一早選了這間位於瓊華中心10樓的茶木台式餐廳, 因為看過它店內裝修都不錯, 而且我們都是第一次來,一心想試一試。我們在8:40pm到達取票,可能人比較多吧,所以等了約一小時9:35pm才入坐。。。入坐後, 第一時間看看餐牌,餐牌設計幾特別成本雜誌咁幾得意。(在這段時間對這間餐廳感覺還不錯的,但之後就......)我們決定了吃什麼便舉手示意落單,但好像沒有人看到, 過了一會終於有一個著黑西裝外套,戴黑+青色眼鏡的職員來到幫忙落單(他應該是A.M),但他面無表情有點黑面, 說話語氣很不耐煩的, 態度被人感覺沒禮貌。 我地落單時同一時間講兩個套餐的主菜, "一個酥炸蚵嗲跟沙津 同埋 秘制麻油雞煲都係跟沙律" , 佢竟然好不耐煩咁回我地一句話"唔可以咁叫!!" , 要一個餐一個餐咁講, 要講左食咩跟咩再講飲咩 , 先再可以講下一個餐, 佢無禮地話"我部機唔可以咁入!!"。之後好啦 , 我地講完D套餐,就講散叫的小菜,當我地講嘅時候,佢突然好大聲咁講"等陣"STOP左我地...我地好無奈咁停左等佢啦...之後佢OK啦,佢就話"繼續講!繼續講啦!"之
前幾天跟幾個朋友4人一起約了吃晚餐
而且我們都是第一次來,一心想試一試。

之後我地話要個黑油雞翅, 佢無啦啦又講句"講號碼得架啦!" 之後我地就無奈咁講619 同埋 804。
本來我地想再叫埋個吐司,但見佢咁嘅態度,我地已經有D頂氣,唔想再叫落去啦。

*身為上司應該要做個好榜樣給員工學習*
酥炸蚵嗲
秘制麻油雞煲
黑油雞翅
熱水果花茶
玫瑰花洋甘菊花茶
隔離幾張檯的客人都開始走了,但不明白為何過了半小時都沒人執檯,但看看外面是有人幾個人在等位的,真不明他們的運作,有心要客人等這麼久嗎?
我們吃到還有40分鐘時才追加一個朱古力吐司,因為90分鐘限時,但在限時前20分鐘已有兩個職員過來摧我們快夠鐘要買單,但我們說還有吐司沒有來,最後職員說可能廚房jam紙留單了
,我們只好取消它
。(可能我們太遲落單的關係,職員跟本沒幫我們落單。)

從來未吃過由頭衰到落尾的一餐,大家的結論都是不會再來啦。
Other Info. : 希望openrice可以幫忙登出來啦~/.\
2014-02-11
Waiting Time
55 Minutes (Dine In)
黑油雞翅