2010-05-20 1125 views
行山路線中, 特別喜愛行新界東北呢便( 烏蛟騰去鹿頸 ), 無他, 段段行, 段段有得食, 都是村民經營的店舖, 靠山食山, 靠水食水, 用的是新鮮食材, 伴著山林鮮風, 食得零舍開心。上星期短短地行一個鐘去食松記, 其實佢已經好多熟客, 假期去最好訂定位兼留定嘢食。7 個人食咗: 醋鴨( 好食, 點埋佢個特製醋汁重正) , 雞( 正, 骨脆肉嫩, 雞味濃郁), 清炒苦瓜( 個人經歷中最好食的苦瓜, 食咗 2碟), 蒸蜆( 蜆肉唔算豐滿, 但好有鮮味), 蠔仔煎蛋(蠔仔大粒, 幾香口), 蒸蟹及蒸黑鱲( 兩樣都好新鮮, 好正, 食落口就是感覺到那種久違了天然的味道, 真有點感動 ), 重有魚肚湯, 炒椰菜及炒飯, 心滿意足.食材新鮮, 用簡單嘅煮法已經足夠, 我必會再來。
食材新鮮, 用簡單嘅煮法已經足夠, 我必會再來。