2018-01-30 230 views
明記位於旺角一個不太顯眼的商場二樓,一樓商場的舖位大都沒有租出。然而二樓的明記卻門庭若市熱鬧非常,一梯之隔別有洞天,仿如兩個世界一樣。星期一的晩上,一般食店都會比較冷清,但我地由頭食到尾都見到佢好旺場,仲似乎越夜越精彩。食客老中青都有,睇來很多是熟客仔,通常好野先多回頭客。一坐低已經有醃蘿蔔同魚仔,可以咬住諗食乜。佢主要有三份餐牌,第一張係火鍋 tick tick 紙 、第二張係特惠推介、第三份係 a la carte menu 。啱啱先打完邊邊所以冇乜興趣,同埋我地即時已經俾D 特惠孖寶吸引住。嘩!烏頭拼羊腩呀!咦!滷水鵝 mix 龍躉球都唔錯喎!吓!仲可以粉絲蟹配沙薑雞?正呀!上星期食得半隻蟹我 lam lam 脷,但係今時今日想食蟹煲,二、三百元一定走唔甩。呢到蟹煲加半隻沙薑雞都係 $348 咋,唔係唔食呀?小二,來個孖寶E, 另加兩個潮州粥,快上!轉個頭已經有餸上枱,滷水拼盤?冇叫喎!係咪送錯枱?但靚仔話原來食滿三百元送滷水拼盤,WoW !滷水拼盤都幾足料,大大碟,紅腸、墨魚、豬腸、鵝腸、豬耳、腩肉、芽菜乜都有,滷水入味又爽口彈牙配粥食的確一流。如果可以加兩片豆腐就 perfe

一坐低已經有醃蘿蔔同魚仔,可以咬住諗食乜。

小食

嘩!烏頭拼羊腩呀!

咦!滷水鵝 mix 龍躉球都唔錯喎!

吓!仲可以粉絲蟹配沙薑雞?正呀!

呢到蟹煲加半隻沙薑雞都係 $348 咋,唔係唔食呀?

小二,來個孖寶E, 另加兩個潮州粥,快上!

轉個頭已經有餸上枱,滷水拼盤?
冇叫喎!係咪送錯枱?
滷水拼盤

但靚仔話原來食滿三百元送滷水拼盤,WoW !

滷水拼盤都幾足料,大大碟,紅腸、墨魚、豬腸、鵝腸、豬耳、腩肉、芽菜乜都有,滷水入味又爽口彈牙配粥食的確一流。如果可以加兩片豆腐就 perfect 了 (送的仲要求多多
)。

再來是沙薑雞,上枱是暖笠笠的,好香沙薑味。
沙薑雞

雞皮顏色是淡黃色那種,皮與肉之間沒有半點肥膏。吃一口嘗嘗,果然好有雞味,而且肉質嫩滑。雞骨入邊冇血,代表是全熟的,但係雞肉仍然係滑唔會韌的,令我好欣賞佢。有驚喜!
沙薑雞

主角登場,嘩!離遠都見到佢隻杠
,好勁呀!
埋到來睇清楚,真係足料全隻大肉蟹喎!有誠意!
個煲仲熱辣辣,又香噴噴,令人食指大動即時要出手。
薑蔥粉絲蟹煲

隻蟹很大隻又鮮甜,兩個人食都很夠食。唯獨粉絲比較乾身,如果多D汁同淋D就更好了。

每碟餸都份量很大,連潮州粥都係滿瀉的,啱曬大食仔。
滷水拼盤

座位舒適,係傳統中式四人圓枱,夠大可以放好多餸。

枱與枱之間好闊落,完全唔迫。
服務很好,全部靚仔都有求必應,而且快而準。

山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
食過呢餐就知道,果然抵食高 cp,難怪佢個場咁繁榮啦!

薑蔥粉絲蟹煲