今次來到屯門山景邨發掘到一間親民的日本料理@花火漁屋,高質有驚喜. 餐廳以木系日式裝修,寛敞簡潔,最有特式是牆上貼上一幅幅的手繪漫畫Menu,雖然我唔識日文,但係睇圖都明白每幅都係介紹緊餐廳個menu,非常入題. 🔮花火創作壽司~三文魚三味  餐廳的創作壽司很是他們的signature dish其中之一;三味包括三文魚刺身壽司,鹽燒三文魚腩壽司,麻辣三文魚腩壽司;三文魚腩嘅厚又新鮮,而鹽燒的更帶出如魚油香,麻辣三文魚,先麻後辣,又有魚本身的甜味,小小一件壽司也有味道的層次,thumb up 👍 🔮刺身 叫咗兩款刺身,甜蝦和帶子刺身, 目視已非常新鮮,甜蝦大隻有口感,帶子厚切而鮮甜,這個價錢有如此質素,真係幾抵! 🔮和風牛肉他他燒  先輕輕燒和牛條的表面,然後將和牛平均切成薄片,再以山形擺盤,並將蝸和牛捲成一朵玫瑰花,賣相確實精美,牛脂與牛肉的比例平均,牛味濃郁,又滲出心微微的牛油香,再沾上和牛燒汁,味蕾又享受,而且份量比我想像中來得多,差不多有20片和牛,性價比極高呀!😋 🔮蟹蓋海膽黃金燒  淡淡蟹肉混合海膽沙律醬,舖滿整個蟹蓋,先焗烤燒,賣相非常吸引,入口又鮮又香口!出色👍 🔮清酒煮

🔮花火創作壽司~三文魚三味

🔮刺身

🔮和風牛肉他他燒

🔮蟹蓋海膽黃金燒

🔮清酒煮蜆
份量依舊十足, 清酒味甜甘,而又有蜆湯的鮮甜味!特別是現在清涼的天氣,落肚當堂暖一暖呀!我都忍唔住飲咗一碗!蜆肉厚厚的又非常新鮮,感覺好滿足呀!

餐廳其實還有很多其他的日式料理,例如日式串燒,窩物,魚生飯,特色壽司卷物等,價錢非常親民,絕對會將此餐廳放在我的推介list啊!
甜蝦和帶子刺身
花火創作壽司~三文魚三味