暑假Staycation最後一擊,揀左尖沙咀凱悅酒店,包標準客房1晚,雙人自助早餐同自助午餐,平日入住,總數$1345.9。自助早餐都係Cafe,分時段,每個時段有1小時15分鐘。我預先預約左9:15到10:30。一齊睇下有咩食啦!首先一入門口仍然係傳説中既多款卷蛋,唔知如果問服務員比唔比你呢?卷蛋隔離就有瑞士凍麥片,巴西莓碗,同四款自製乳酪(原味,芒果,草莓,藍莓)。要請服務員幫手攞。我食左巴西莓碗。好似草莓乳酪加新鮮草莓同藍莓,上面加左少少籽類,味道正常。自製乳酪係原味乳酪加果醬係面,我無試。隔離就係麵包布甸,同牛角包兩款(原味,朱古力)。亦有蜜糖,草莓同杏果沾比你自己畢。鮮莓朱古力蛋糕:居然比我發現麵包布甸對面有鮮莓朱古力蛋糕!早餐食朱古力蛋糕真係好少何。我想講呢件蛋糕係非常好食又唔膩,忌廉好輕盈而朱古力味適中!鮮莓朱古力蛋糕下面有三款無麩質糕點。椰汁沙冰:我相信好多食客都會miss左呢個自製椰汁沙冰,要自己係部機禁出黎。椰汁沙冰既椰香味濃,而且好滑溜,我一人隊左兩大杯。隔離個杯係芒果奇亞籽布甸。點解早餐都有甜品食既?尋日午餐見到既奇亞籽布甸今日都有,仲有四款口味(原味,雜莓,芒

一齊睇下有咩食啦!

乳酪,瑞士凍麥片,巴西莓碗
瑞士凍麥片,巴西莓碗
麵包布甸,牛角包
鮮莓朱古力蛋糕
無麩質糕點
鮮莓朱古力蛋糕下面有三款無麩質糕點。
椰汁沙冰,芒果奇亞籽布甸
奇亞籽布甸,沙冰,小麥草芒果汁,益力多
點解早餐都有甜品食既?尋日午餐見到既奇亞籽布甸今日都有,仲有四款口味(原味,雜莓,芒果,穀物乾果)。我食左雜莓同芒果,好好味道呀!
沙冰有兩款,係黃薑香蕉同豆腐杏仁。豆腐杏仁怪味。不過黃薑香蕉帶淡淡既薑味,都可以。不過兩杯都唔係沙冰,無冰架。
雪櫃仲有小麥草芒果汁,同益力多。
麵包
附近仲有多款麵包,包括墨西哥麵包,軟麵包,菠蘿包,白麵包多士,全麥多士,丹麥酥,同其他麵包。老實講,款式就唔算特別多,不過夠食。
墨西哥麵包,菠蘿包,軟麵包,丹麥酥

隔離居然有即製班戟同窩夫,旁邊有香蕉片,芒果醬等比你自己加。
即製班戟,窩夫

班戟軟綿綿又夠濕潤,好好味道,真係喜出望外!我加左芒果醬同瓜子一齊食。
芒果醬班戟,鮮莓朱古力蛋糕

之後就到冷盤區。
原個水果,椰子水

首先見到三款原個水果,包括橙,梨,蘋果。隔離居然有椰子水!
椰子水

椰子水味道係正常。
水果

水果有切塊既西瓜,火龍果,哈蜜瓜,菠蘿,蜜瓜,質素正常。
果汁

果汁色彩繽紛,有5款,包括橙汁,西柚汁,西瓜汁,蜜瓜汁,甘筍汁。我無飲,因爲忙緊飲椰汁沙冰!
穀物鮮奶

穀物有四款,包括粟米片,全麥片,脆米等。Toppings有南瓜籽,葵花籽,提子乾,燴西梅等。鮮奶有三款,分別係全脂奶,脫脂奶,同杏仁奶。杏仁奶好香杏仁味,不過好淡。
凍肉

凍肉有巴馬火腿,煙三文魚,同另外兩款火腿,隔離有Bagel同三款芝士(軟芝士,伊丹芝士,安達文芝士)。我試過煙三文魚同軟芝士,質素正常。同行友人話巴馬火腿好好食。
沙律

沙律就失望啦,得一兜沙律菜,加幾款配料如車厘茄,粟米粒,青瓜粒等,同幾款醬料。青瓜粒無味。車厘茄同粟米粒就好少少。

冷盤區之後外圍就係熱食區。熱食區分好多唔同菜式,除左一定有既西式同中式之外,仲有日式同印度區。
日式

日式食物有:

大阪燒三文魚:幾好味又唔膩
燒鯖魚:燒得皮脆肉香,我encore左幾次
日本漬物
日式紫菜白飯
麵豉湯
粉麵檔

粉麵檔好似同午餐一樣,不過幼麵轉左米粉,另外仲有油麵,配料有牛丸,魚蛋,紅腸,豆卜,菜心,生菜。菜心非常鮮嫩,而同行友人話米粉好好食。
米粉

點心

點心有蒸饅頭,奶皇包,菜肉包,豬肉燒賣,珍珠雞。同行友人話豬肉燒賣好食。
肉碎粥

粥係肉碎粥。隔離仲有油炸鬼,炸素春卷,同豆漿。豆漿怪味,而油炸鬼唔脆。
XO醬炒腸粉,咖哩豬皮魚蛋

其他中式食品有XO醬炒腸粉,咖哩豬皮魚蛋,
清炒時蔬,醬爆四季豆

清炒時蔬,醬爆四季豆(係幾好味既),
豉油皇炒米粉,肉丁炒飯

豉油皇炒米粉,肉丁炒飯。
西式

西式食物就係另外一邊,有:
Egg Benedict, 法式多士, 雞肉腸, 炸薯餅

炸薯餅:香脆
番茄汁焗豆
Egg Benedict:可以自己夾,唔洗等。蛋汁流心,好好味,不過下面塊火腿就麻麻地
烚蛋
法式多士:超脆,加少少糖漿好好食!絕對要encore!
雞肉腸:有兩款,白色個條麻麻地
烤車厘茄
炒蛋
煙肉
奄列

當然有即製奄列,不過要排隊,後期就唔洗排。有6款配料,包括芝士,燈籠椒,火腿等。好大份,要分享好d。芝士拉絲,略嫌雞蛋太熟。
印度區

最後就係印度區,有5款,分別係印度扁豆咖哩,印度素菜咖哩,印度式炒飯,印度蒸飯餅,印式香脆薄餅。我無食。

總括而言,今餐自助早餐真係好驚喜,我覺得野食選擇好多,連甜品,沙冰,同特別少少既肉類都有(如大阪燒三文魚,燒鯖魚),好多野食,而且好多野都好食。餐廳基本上坐滿,不過好多食物都唔洗排隊,夠時間食到飽飽,同埋夠鐘服務員都唔會叫你離座,會比你坐多陣。座位舒適,今次我地霸左四人座卡位,自成一角,裝修都特別。今次staycation過得好開心又唔洗同人逼,正!
2021-08-27
Type of Meal