2019-05-29 61 views
深水埗大家都知道係平民食堂集中地,今次我地去到一間小店食米苔目,認真係黎之前都唔知係點樣既粉麵,但食落幾過癮。呢間店有好多唔同既湯底,其中豬骨湯底係基本湯底,我就叫左一個豬潤雞肉米苔目。米苔目本身質地幾好,食落唔會好粉,有啲似烏冬,本人幾鍾意呢個口感,表面都容易掛湯,所以的確幾好食。之後女朋友叫左個豬潤酸菜,方魚湯底飲落麵幾重方魚味,酸菜同豬潤份量都好多。小食方面係我好愛呢間小店既原因,有好多種類選擇,同時都幾好質素。麻辣鴨肉既鴨肉本身有輕滷既味道,麻辣有得選擇辣度,重點肉質都好彈牙。下一個係台南豬手,豬手煮到好淋好滑,食落好入味,豬皮唔係爽既口感,一樣都係煮到好淋,食落味道好濃厚。骨入面更加有骨髓可以吸食。重點推介係Q彈豆腐,到底係點樣做到呢種咁彈牙既口感,表面有啲辣粉同調味料,好惹味上癮。仲有就係呢到有日本入口既波子汽水,今次試左士多啤梨味,飲落幾清爽。總結小店入面唔會太迫,同時枱面設計好清潔乾淨,有好多餸菜選擇,小食亦好好食,下時經過都可以再次一試。

豬潤雞肉米苔目(豬骨湯底)

豬潤酸菜米苔目(方魚湯底)

麻辣鴨肉

台南豬手

Q彈豆腐

士多啤梨波子汽水

豬潤雞肉米苔目(豬骨湯底)
豬潤酸菜米苔目(方魚湯底)
麻辣鴨肉
台南豬手