2019-08-16 52 views
肉骨茶一聽就知係肉骨皇既招牌菜啦, 所以係必叫食物! 去D咁有signature既餐廳食先會了解到肉骨享既資料。原來佢成份冇茶葉, 係用有骨既肉加上中藥同香料慢火煲成。二戰後既馬來西亞人好貧苦, 好多人做苦力, 因為肉骨價廉, 天時暑熱做苦力消耗好多體力, 所以加入廉價藥材,慢慢形成肉骨茶。肉骨皇係香港,相信為切合香港人口味,比馬來西亞落少左啲藥材,所以冇咁濃味,一家大細都會岩飲,after taste回甘好正!美綠恐龍甜開個胃! 係冰凍美祿上撒上一大匙美祿粉,甜到入心,仲有好濃既朱古力味。馬拉盞炒通菜又係特色菜,餐牌上有5種炒法任君選擇,我地都係揀左最特色既馬拉盞。呢度炒菜唔會油冧冧,莖葉分半,少量辣椒吊味。

肉骨茶(細)

肉骨茶(細)