2021-04-23 326 views
上週末放假去咗九龍灣探朋友,佢帶咗我去佢樓下一間新開嘅台灣小店食飯,入到去裝修充滿住台灣復古味道🤤 加上嘢食價錢好實惠,拍得住台灣嘅價錢,就算而家飛唔到,都可以當去咗轉台灣咁🥰呢個擔仔米粉都幾有驚喜😳 睇佢外表平平無奇,但佢個湯底好好味,充滿住肉燥嘅味道🤩 而米粉就有別於新竹米粉嗰種腍身嘅口感,佢係比較爽口啲,似廣東米粉多啲🤣魯肉飯係我喺台式料理之中最愛之一,我哋嗌咗細細碗試下,佢魯肉嘅瘦肉比例較多,雖然食落都幾腍,但如果肥肉多返少少食落口感更正🤤 而個飯都淋滿咗魯肉汁,食落一啲都唔dry,唔覺唔覺就會食咗好多啖🤓因為唔係間間台灣餐廳都有蚵仔煎食,難得見到呢度有,當然要嗌返份啦🤣 蚵仔煎份量以呢個價錢來講都算幾多,佢個皮夠煙韌,配上蠔仔同菜同甜辣醬,味道同口感都貼近喺台灣食嘅👍🏻今次揀咗海苔肉鬆芝士味,餡料都好多下,唯獨是芝士就唔係好夠🙈 皮嘅口感似手抓餅嗰種,雖然唔係最好嘅口感,但點埋辣椒醬一齊食,幾惹味,唔錯!而呢一個都係我嘅必嗌item😍 不過可能因為我哋嗌咗半糖,個奶茶味唔算好出,偏淡少少,下次都係嗌返正常好啲🤣 而珍珠就幾煙韌幾有咬口,合格有餘呀!最後,明明食到好飽都仲係要嗌

台灣擔仔米粉

懷舊魯肉飯 (小)

蚵仔煎

海苔肉鬆起司蛋餅

珍珠奶茶

九份芋圓
最後,明明食到好飽都仲係要嗌返個九份芋圓☺️ 佢嘅配料有好多下,芋圓、仙草、珍珠、紅豆,仲有面頭兩片豆花🤪 芋圓好煙韌,係我鍾意嘅口感,配上黑糖汁一齊食,嗰種甜到漏嘅感覺真係好台式好正宗😆

總括而言,呢間餐廳非常推薦比好想去台灣,但又飛唔到嘅朋友仔🤤 嘢食好味又抵食,連入面嘅裝修都好有台灣民國時期嘅感覺,掛滿哂紅燈籠同痴滿哂超復古嘅牆紙😍 係非常不錯嘅台式小店!
台灣擔仔米粉
懷舊魯肉飯 (小)
蚵仔煎
海苔肉鬆起司蛋餅