2021-08-14
講深水埗出名嘅食店,我唸 家後一定係其中一間。今次去到試下出名嘅餃子同芝士蛋糕。雖然到達嘅時候都差唔多下午三點,但係鋪頭都冇吉位。鋪面細細但係坐得好舒服,粉麵飯都有,都幾多選擇。本身好鐘意食餃子,一試就試四款。煎餃- 洋蔥豬肉 芫茜豬肉,湯餃-波菜豬肉 雲耳椰菜豬肉。飲品就叫左凍奶茶走甜少冰,老闆仲驚走甜太濃唔啱飲叫我試下先,真係好細心。奶茶茶底濃而不澀,加埋淡奶輕輕有d甜味,係我鐘意嘅奶茶類型。先嚟左湯餃,清湯底,食慣濃味可以加菜脯,我試左少少,隻辣味都幾香,唔油,飲淡湯好解渴。先食一件波菜豬肉,皮薄但唔易穿,餡撈得好均勻,唔會有太多肥肉,一啖咬落帶湯汁。值得一提係食得出家嘅味道,冇刻意嘅味精調味。而雲耳椰菜豬肉口感就會比較豐富,多左爽口,仍然皮薄餡靚。以往食餃子都食過又硬又乾嘅餃子,而 家後真係完全唔需要擔心,即叫即煎,餃子皮煎得香口,脆卜卜。芫茜豬肉咬落油香同芫茜香一齊湧出嚟,再加少少醋,真係好好食。而我最驚喜係洋蔥豬肉,從來都冇唸過洋蔥可以包餃子,比起芫茜嘅香濃,佢就係淡淡嘅清甜,仲有爽口嘅口感,作為煎餃,中和返油嘅感覺,非常出色。臨近尾聲,一於叫埋芝士蛋糕滿足下,老闆話未食過
而雲耳椰菜豬肉口感就會比較豐富,多左爽口,仍然皮薄餡靚。
臨近尾聲,一於叫埋芝士蛋糕滿足下,老闆話未食過可以試下原味先,甜而不膩,質感幼滑,餅底鬆化又唔乾。
高質小店,必定會回頭