2023-05-08 4419 views
呢晚同外子去深水埗鴨記買嘢。買完嘢後肚仔餓搵嘢食。鴨記嗰邊人山人海,所以我哋就行遠些少過返嚟嘉頓呢邊呢條街,搵返食過翻尋味嘅雪山冰廳。入到去坐低咗之後,望到牆上黑板寫住盲鰽魚$98, 突然間好想食魚,於是就不作他想,決定點個二人套餐$168, 蒸返條靚魚食吓。點餐後,遮遮就送上兩盅燉湯,係海底椰燉赤肉雞腳,好滋潤。啲湯好清,一滴油都冇,雞腳大大隻脹卜卜,充滿骨膠原。套餐裡仲可以揀多一味季節小菜,我哋揀咗麒麟玉樹斑塊。小店細心的等埋條盲鰽魚蒸熟後先一併上枱,兩味魚都係熱炳炳冒住煙,實在太美味啦😋盲鰽魚嘅火候啱啱好,魚肉細緻嫩滑,用蒸魚豉油汁配埋青葱用嚟撈飯,真係一絕麒麟斑塊係用上一片豆腐再夾上一片金華火腿和一塊班片。呢啲功夫宴客小菜又係已經買少見少,估唔到小店仍然有廚師願意花功夫製作這味小菜外子另外加咗$35要多個上湯菇菌浸時菜,等我哋營養均衡啲🤭總括而言,呢次用餐體驗食得好飽足,亦好有家常嘅味道,會多多幫襯嘅呢

外子另外加咗$35要多個上湯菇菌浸時菜,等我哋營養均衡啲🤭

2023-05-05