2020-05-18 3329 views
疫情雖然初見穩定,但好多酒店既Buffet型式都轉為任點任食既放題型式。媽媽同朋友早前來過L' s Hotel 的<Corner 18>,試過佢地既任點任食放題,又有長者/小童優惠,晚餐價6折後都係大約$3xx位,湯,前菜,主菜,甜品等,加埋約二十多款,今晚便一家人來品嘗一下,順便和媽媽補祝母親節。每位可以自選海鮮拼盤或刺身拼盤一客,海鮮都算新鮮,青口鮮甜,但蟹腳比較瘦,不太多肉。肉眼扒以主菜來講算是驚喜,輕煎至5成熟左右,完全沒有血水,肥瘦剛好,油脂均勻,肉質好淋,而且夠嫩,咬下去亦有牛肉味,並帶有少少肉汁,配埋花形焗薯蓉,以任食質素來講,水準確是不錯。我地仲連續order左好幾次。美國豬扒雖然已經切得比較薄身,但肉質比較瘦,所以不算太淋,不過賣相同味道是不錯的。西冷牛扒肉質同紋理,冇肉眼扒水準甘高,煎至4成熟左右,不算太淋,肉質實在一點,比較有咬口,可以一試。烤乳豬皮薄微脆,乳豬肉香口吾韌,肉質夠滑,惹味得來不會過鹹,質素不錯,可以再order吖!!~蒸魚魚肉都算嫩滑,有粉絲一齊蒸,吸收左魚味同醬油味,味道不錯。不過魚肉略為多骨,老人家吃時要小心。春雞衹有微微香料味

春雞衹有微微香料味,但遮蓋吾到所有雪味,肉質比較實在,上髀位比較嫩滑,但胸位較鞋,吃一次便夠。

煙三文魚同刺身水準一般。

鱸魚煎得夠乾身,魚肉肉質不錯,配埋伴碟滑滑薯蓉都幾好食。

全晚較為失望既係甜品,因為除左雪糕外,都係一d即制比較creamy 既甜品,就甘用cream加cheese mix埋一齊,加少少水果或Tiramisu 粉就成,連Apple crumble 都係cream cheese 加少少蘋果同餅就算,完全冇蛋糕類,焗甜品類,誠意欠逢,甜品成本不高,其實真係可以做好少少,希望會有改善吧~

整體來講,如果對比以前的buffet 模式,食物選擇會多好多,甜品亦是,由於價錢相約,現在的放題模式,感覺性價比一般吧~

Type of Meal
Dinner