2017-07-27 12444 views
夏日炎炎!但朋友都係想食熱辣辣既拉麵,行到黎富士山55。店面睇落好細間,入邊應該都唔會太大。可以講得上係麻雀雖小五臟俱全,最入邊係半開放式廚房! 拉麵店最窩心係牆身既日式設計!每張枱旁邊都有一個掛勾可以俾你掛袋,十分方便👍湯底種類比較多,加埋有13款,有部分更加可以自由選擇拉麵或沾麵👍非常之唔好彩俾我抬頭一望見到呢款柚子豚骨湯!!夏天無乜胃口,一於試下新口味挑戰味蕾💪夏天太熱,真係要叫返罐日本啤降降溫。啤酒夠冰凍,正❗❄等左無耐終於上麵,沾麵中間真係有柚子!😆原本諗住只係加柚子落麵撈埋黎食,但一飲湯發現十分清新既柚子味!未試既時候都覺得兩種味道加埋會好怪,但食落有另一返風味完全無違和感!但反而柚子味會蓋過豬骨湯既味,感覺整個係熱既柚子湯😂加左一隻蛋,溏心效果唔錯,中間部份仲係半凝固狀態,但略嫌唔夠蛋香唔夠凍叉燒我覺得一般般,因為中間脂肪部份比較爽,似五花腩,無平時食開入口即溶既口感。雖然肉香,但少左油脂既香口試哂配料,係時候番熱個湯黎食,食沾麵我比較鍾意熱啲既湯。每枱都有一個電子爐,方便自己加熱,控制溫度👍麵身比平時食開既沾麵幼身少少,而我點左軟身麵,會比較吸味。沾上湯一齊食,清新柚子

夏天太熱,真係要叫返罐日本啤降降溫。啤酒夠冰凍,正❗❄

等左無耐終於上麵,沾麵中間真係有柚子!😆

但反而柚子味會蓋過豬骨湯既味,感覺整個係熱既柚子湯😂

麵身比平時食開既沾麵幼身少少,而我點左軟身麵,會比較吸味。沾上湯一齊食,清新柚子味中帶點微酸,非常開胃!

第一次咁勇敢試特色拉麵湯底,一聽名既時候真係覺得又咸又甜,撈埋會係咩味?食落其實真係唔差,而且感覺好清新,無左豚骨湯既油膩感
呢款麵幾岩我口味!夏天食會開胃啲,有興趣可以一試!