2019-08-17
師傅睇返上次寫嘅食評,不經不覺都已經一年了,喺呢一年裡師傅都食咗唔少嘢,但點解冇寫呢? 咪就係因為太忙嘅緣故加上又懶懶地,所以好少寫食評。今日忽然心血來潮,興之所至,決定短期內會分享一系列同車仔麵有關嘅食評,而呢一系列食評,師傅主要會寫幾個餸,分別係豬紅,豬皮,豬腸。何解? 因為師父覺得車仔麵中呢三道菜最難煮得好,單單試呢三個餸足以見真章。而第一篇師傅就揀咗呢一間食店。其實師傅前前後後都嚟過呢間食店四至五次,而呢間食店一向比師傅嘅感覺都唔錯,所以師傅亦都有介紹比黑食會嘅肥鄧。入到去入唔算多,揀啱位坐低後就立即劃野食。是次師傅就揀咗五個餸加米粉,分別係豬紅,豬皮,豬腸,紫菜同埋咖哩魷魚,配上中辣,劃好後即交比店員,等左唔洗好耐,一碗熱辣辣嘅車仔麵就放左喺師傅面前。一如以往,師傅第一啖當然是試下個湯底,湯底味道唔算特別話好出色,味道淡淡的,唔算濃,但味精也不算多,可以啦,原來一匙羹嘅辣醬就等於中辣,師傅將啲辣醬放落湯度撈勻佢,再飲兩啖發覺湯底比之前辣少少,但唔算超辣,絕對食到。之後再試下紫菜,就係一大餅紫菜,又冇乜特別,就係紫菜囉。至於豬紅就滷得好入味,一粒粒四四方方,入口煙煙韌韌,唔會一
一如以往,師傅第一啖當然是試下個湯底,湯底味道唔算特別話好出色,味道淡淡的,唔算濃,但味精也不算多,可以啦,原來一匙羹嘅辣醬就等於中辣,師傅將啲辣醬放落湯度撈勻佢,再飲兩啖發覺湯底比之前辣少少,但唔算超辣,絕對食到。之後再試下紫菜,就係一大餅紫菜,又冇乜特別,就係紫菜囉。至於豬紅就滷得好入味,一粒粒四四方方,入口煙煙韌韌,唔會一夾就碎,味道唔錯,師傅甚為欣賞,絕對係必食推介。
另外豬皮大大塊,而且非常爽口,每一塊都係咁夾,冇一塊係腍口嘅,所以好好食,食得好過癮,師傅繼續推介豬皮係必食的。至於豬腸就略為失少少,本身炆得未算好腍,不過算幾入味,咬口就普普通通,唔算話好吸引,可以! 最後咖哩魷魚,咖哩魷魚冇咖哩味,不過魷魚本身好爽好口,香香嘅魷魚味可以掩蓋冇咖哩味,嗰個感覺可以,還可以啦! 至於米粉好普通,不過不失,作為一碗車仔麵嘅麵底嚟講可以。
總括嚟講車仔麵水準屬中上,環境都舒服,唯一係冷氣唔多夠,食到成身汗,搞到而家個身都臭崩崩,埋單56蚊,今時今日邊度食碗車仔麵都差唔多價位,所以師傅都覺得可以。最後肯定有機會都會再黎,因為佢嘅選擇都算幾多,而且味道也不錯,希望下次佢個冷氣真係可以開得放啲。是次笑臉係會比,希望可以繼續保持水準啦!