近期聽到同樣為食既同事推介呢間扒房,據聞賣點係獨沽一味+高質及價錢比較貼地,決定係臨近情人節之前去試下;但原來想浪漫都唔易, 因為餐廳只接受5人或以上的booking (雖然當晚見到數張4人枱順利入座... 唔好問我點解,我都想知),兩條友只好早一點去walk-in了。是日6:30去到,只淨低bar柗,令豪華團既我坐得不太舒服;不過好處就係可以見到bartender左左右右咁好忙碌serve人,連擺粒cocktail生果都型棍過人,係bar枱獨有既娛賓節目基本上坐低唔洗落單,只需要講要幾成熟就得,然後就等食/or 叫餐飲(另外order)我地試左rose同呢杯名叫“L'elixir'既cocktail.  呢度既Rose偏dry,入口味道好快就散,似溝淡左既紅酒咁,我覺得麻麻地.... 但杯cocktail就好refreshing,有枸杞汁/Gin/Ginger ale/Lemon,穩陣既組合,同埋親眼望住bartender好用力(係咪大力D mix得靚D?)咁搖出黎,似乎視覺都可以加分。我地bar枱位置亦都可以觀察到廚房出入口同餐包既狀況;一條條法包用布蓋住,下面有3﹣4小蠟燭微微加

L'elixir cocktail

餐包
我地bar枱位置亦都可以觀察到廚房出入口同餐包既狀況;一條條法包用布蓋住,下面有3﹣4小蠟燭微微加熱,waiter切完就即刻放番入去蓋住,確保法包唔會散晒熱同變乾;食落暖暖地又煙軔,而且牛油亦同放軟得剛剛好,搽包食係大愛!雖然餐包係任添,但都忍住唔再食因為留肚等食肉!!
肉眼
我地既medium上碟前會點一小蠟燭係下面保暖,但正正係因為呢個令我對牛扒分數大減!一開始食既一件係非常淋及juicy,但之後隨住下面keep住加熱,D扒越黎越熟!5成變左7成,同埋因為事先已經切開左,D肉汁都‘燒’埋出黎!導致後面越食越硬,越硬越乾...雖然最後3﹣4塊已經移離火源,但一切已經太遲了.....
i hate the candle..建議大家一開始就吹熄佢...
撇除火源既問題,肉眼方便都嫩滑,有1/2塊有筋,外層煎得唔夠香,不過一開始既5成的確煎得剛剛好;醬汁係稀身版既mayo+少少洋蔥蓉,個人幾喜歡個汁,酸酸地又幾滑,比起加mustard更可食到牛既肉味。
薯條熱辣辣!
妹仔1號:薯條
剛剛炸起既薯條waiter毫不客氣咁狂加俾你,一開始是有點抗拒的,但食左之後就無限歡迎!熱辣辣又香脆,雖然係M記既size但即炸既油香真係令快餐系既朋友好難拒絕....

拿破崙

妹仔2號:甜品(拿破崙)
庶我食拿破崙食得少,但呢件真係我暫時食過最好味既拿破崙!本來揀佢係因為佢大大件(哈哈師奶性格),但事實證明我無揀錯!三塊千層酥皮間加左少少cream,邊邊淋左類似vanilla 花奶同whip cream,打碎酥皮後配埋一齊食,好滑好香!酥皮乾身又好香牛油味,層層分明;whip cream好輕身又唔會好甜,花奶既vanilla味令到個甜品更sweet~    另外值得一提既係,甜品無menu,只有靚靚waitress推住餐車周圍行,感覺好似西版既點心車咁,手快有手慢無既玩法!(雖然會refill xD) 但唔好既地方就係唔知每樣甜品咩價位,都要顧住荷包呢。

最後埋單連加一$1001,剛好每人$500。以蘇豪區 有肉有酒有甜品既玩法黎講都算‘貼地’既,但撇除地理位置,要更好既性價比也是大有’人‘在吧。
2018-02-10
L'elixir cocktail