喺訂枱app見到Papi呢間餐廳,再上openrice睇吓有乜食,原來係意大利餐廳🍴,啲評價都唔錯。由於六點入座有半價優惠,所以去完動漫展之後食個early dinner😉。本身以為係前pokka cafe個位,原來係向海向避風塘嗰邊,佢有啲outdoor位但喺正大馬路旁加上呢個天氣,應該又焗又食塵🙈。我哋搵咗陣先搵到個main door😅,一入到去Staff已經清楚訂枱資料,帶咗我哋去張二人枱,仲問我哋有無食過,叫我哋如果有咩問題可隨便問佢哋,服務加哂分😉,另外7點前仲有Happy hour🍻。Menu🧾大大張,實在好花多眼亂,小食、主菜、配菜至甜品都好多選擇,而且款式都比較特別,唔係普通西餐廳見到嗰啲👍🏻。另外亦有happy hour嘅drink menu,比起食物易選擇🤣我哋叫咗兩杯嘢飲,一杯Sparkling Wine (Soligo Spumante Prosecco)🥂($58)同一枝Goose Island嘅Honkers Ale🍺($48),兩樣都好易入口幾唔錯,可能我太口渴,好吸收😂,所以飲咗兩啖,係兩啖,我竟然已經有啲😽😽🙈。餐廳會為每枱送上餐前小食,係一啲脆片,碟

餐廳會為每枱送上餐前小食,係一啲脆片,碟上仲放有啲青醬同黃色醬比你點。但呢樣真係麻麻哋,唔夠脆,啲醬又無咩味。😐

小食其實有好多樣都想試,但最終只係叫咗一樣,Polpettine di Granchio($118),香煎蟹餅配辣椒及小菜苗,上碟有三嚿蟹餅下低鋪咗啲菜苗,size唔算大(圓周大約一個柑🍊)。一切開已經見到好多🦀蟹絲😍,哇一食,真係不得了,超好食❗️❗️❗️係我食過最好食嘅crab cake,沒有之一,勁鮮味,而且仲有啲啲辣味,令到成個味昇華咗。我唔知啲辣味係本身個餡已經有,定來自面頭嗰啲紅椒?配埋啲菜苗☘️(無草青味)食,真係好正。由於太好食,覺得個份量真係可以double哈哈🤣🤣。
Polpettine di Granchio

Pasta就叫咗Pici di Papi ($148)(手造粗麵、新鮮蕃茄及脆蒜片)🍝,呢個係無肉的,嗌呢個主要因為想食粗麵,嗯果然無失望,個麵超彈牙又夠粗,口感一流👍🏻,仲有飽肚感(雖然碟pasta只係中等size)。而且個蕃茄醬🍅都好惹味,酸酸哋配上蒜片超香。
Pici di Papi

主菜就要咗Maialino Arrosto ($418)(意式燒乳豬、柑橘芥茉及香草),呢個乳豬🐖同我想像中好唔同,個碟超大有大約7至8件乳豬件,下底有好多蘋果同椰菜,個汁甜甜哋幾正但有啲油。乳豬皮好細塊,但都脆嘅,肉唔多,而且較多肥膏。不過夾埋啲蘋果🍎同椰菜🥬就好match幾好食,但如果兩樣分開食就無咁特別。
Maialino Arrosto

配菜就叫咗Zucchini Fritti($68)香炸意大利青瓜🥒,由於我係一個青瓜控🥒🥒🥒,所以一於叫嚟試吓,之前都無食過炸的,btw佢唔係平日好爽嗰隻cucumber青瓜。完全估唔到會咁大兜,份量超多,食青瓜都食飽🤤,熱辣辣炸起好正,外面脆皮薄薄似天婦羅,咸咸哋夠哂味,瓜肉就仲好juicy。😍
Zucchini Fritti

最後甜品就叫咗Papi’s Tiramisu ($68)(提拉米蘇、馬斯卡邦芝士、手指餅及濃縮咖啡),my all time favourite😍😍,甜品以碗盛,朱古力粉整有papi字樣,幾精美,份量都唔細👍🏻。味道都唔錯,夠濕,但就無酒味,不過佢寫明的。我自己就比較鐘意有酒味,雖然佢唔算勁好食,但都絕對值得一食🤗😋。
Papi’s Tiramisu

總括嚟講,呢間餐廳好高質,而且成個用餐過程超舒服,由入座、用餐到埋單,服務都好好😉。店員又會不斷幫你加水,又會問你覺得好唔好食,好好禮貌,而且每個店員都好醒目😎,落單唔會錯唔會漏,唯一可改善就係上菜嘅次序,小食應該上先過個pasta。另外,餐廳環境好舒服好chill,由於較早時間未係好多人,唔嘈,可以傾住偈靜靜哋食晚飯睇日落🌄;餐廳裝修亦都幾classy,仲有色彩繽紛嘅餐碟亦令人好開心。不過留意返,餐廳定價都比較貴,例如個乳豬要四百幾蚊💸,但份量係唔少的(之前上網睇好多人都講細碟,所以比我想像中多哈哈)。即使我已經享有半價優惠,但埋單每人都要三百幾蚊。不過食物質素同環境都好正,所以我絕對推介,亦都會encore😁😁👍🏻。
2019-07-27
Dining Offer