2020-11-16 4158 views
發現呢個係我喺五日內嘅第三餐台灣菜。始終真係太鍾意台灣美食,又太耐冇去台灣(對上一次已經係十個月前),好掛住台灣啊啊啊啊啊啊。所以每次search食物都會忍唔住search台灣菜。今晚要去九龍灣,所以就search觀塘區有咩台灣菜食啦。呢間好似幾多好評,咁就試下啦。🍝五寶雜錦醬乾拌麵(走蔥) $66雜錦醬姐係芝麻醬加麻辣醬。五寶姐係香腸、雞翅、豆腐、花枝丸同貢丸。揀呢個嘅原因好簡單,因為貪心又為食,見呢款有咁多材料,每樣有一件,乜都可以試下,就毫不猶豫咁揀左啦。芝麻醬同麻辣醬呢個組合幾夾。唔會太辣,唔鍾意食辣嘅朋友都可能會食到。不過鍾意食辣嘅我就再額外加咗兩羹辣油。🍜豐盛台灣牛肉湯麵(走蔥)$76牛肉麵份量適中。牛肉湯麵除咗有三塊牛肉,仲有一粒花枝丸同埋兩粒貢丸。見menu上面有寫,個湯底係用咗上等牛腱、大骨、藥材、台灣豆瓣醬,熬咗八個鐘頭,個湯飲落去真係有少少藥材味,甘甘地嘅感覺,非常特別。牛肉咬落去偏軟身,但同時有牛腱本身嘅咬口。🍱炸物拼盤 $49既然我係貪心又為食,咁我就梗係揀炸物拼盤啦。佢仲要係推介添。叫得做拼盤就當然有好多野食啦,有香腸、鹽酥雞、蝦捲、花枝丸、貢丸同埋甘梅番薯
五寶雜錦醬乾拌麵

🍝五寶雜錦醬乾拌麵(走蔥) $66
豐盛台灣牛肉湯麵

🍜豐盛台灣牛肉湯麵(走蔥)$76
牛肉咬落去偏軟身,但同時有牛腱本身嘅咬口。
炸物拼盤

🍱炸物拼盤 $49
既然我係貪心又為食,咁我就梗係揀炸物拼盤啦。佢仲要係推介添。叫得做拼盤就當然有好多野食啦,有香腸、鹽酥雞、蝦捲、花枝丸、貢丸同埋甘梅番薯條。
雖然係炸物,但佢嘅面身唔係好油。雖然係食炸野,但感覺都唔係特別邪惡。
特別要介紹嘅係佢嘅貢丸,第一啖咬落去竟然爆汁,粒貢丸相當juicy。
蕃薯條同上面啲甘梅粉都好夾,好食。

鍾意餐廳入面嘅裝修,有啲插畫係台灣嘅著名景點。見有啲係自己去過嘅地方,覺得好有親切感。
2020-11-15
五寶雜錦醬乾拌麵