2019-07-25 250 views
朋友之前係公司食過同事派既散水餅話一試難忘,於是就約埋一齊去試下餅店好近西港城又近上環站好易揾,一入去就見到簡單樸素既裝飾裝修風格統一,唔會太浮誇 餅櫃見到有餐牌,原來佢原來有10款餅,款款賣相都好精緻好,緊有一款岩心水我地一共揀左4款,每一件餅佢都會用一個細盒裝,好有心思既設計,唔怪得朋友話用黎做散水餅好岩,分餅好方便又唔會怕整到件餅最欣賞係佢係每個細盒上面都有個NO.,一睇張黑色卡仔就知道個件餅係咩味道,好貼心第一款我試左香橙伯爵茶撻,橙有點酸酸甜甜好清新,伯爵茶既味道好濃好濃,中間包有一層甜甜既餡,中和返伯爵茶既濃味,餅底係曲奇好有咬口又好香,橙味同伯爵茶配合得剛剛好,甜而不膩之後就試覆盆子朱古力撻,朱古力味係超!濃!食食下食到果醬既味道,原來就係覆盆子果醬,微酸既覆盆子果醬中和左朱古力既濃郁,又唔會搶左朱古力既味道,餅底都加左朱古力,真係朱古力既多重享受第三件我覺得係最好食,而我覺得可以話係最推介既一款撻,就係黑芝麻抹茶撻,上層有好濃郁既抹茶味,食到中間有好香既黑芝麻,兩個味道夾得好好,好完美,賣相簡單但味道最好,真係要再ENCORE佢既宇治抹茶仲有證書,唔怪得咁好食最後揀既係

餅店好近西港城又近上環站好易揾,一入去就見到簡單樸素既裝飾
裝修風格統一,唔會太浮誇

香橙伯爵茶撻

覆盆子朱古力撻

黑芝麻抹茶撻

佢既宇治抹茶仲有證書,唔怪得咁好食

最後揀既係薄荷青檸撻,論賣相真係無得輸,我都係見到佢咁靚就決定要試下,佢都無令我失望
上層有好清新既薄荷味,好FRESH,之前食個幾件撻既味道都清晒,下層就係青檸撻,有淡淡的青檸味,好滑而且唔會太甜,放係最後食係無錯嫁

薄荷青檸撻

四款都無令我地失望,下次要試下佢個荔枝撻同士多啤梨撻
2019-07-20
TakeAway
$100 (Tea)
香橙伯爵茶撻
覆盆子朱古力撻