Casey Sze
Casey Sze
Level 4
2025-11-06
關注
十下火鍋位於銅鑼灣登龍街永光中心,入到去即刻感受到滿滿嘅懷舊氛圍:霓虹燈牌、花膠地磚、紅燈籠同吊飾,加上水晶吊燈同迪斯可波,將六、七十年代舊香港嘅味道還原得淋漓盡致。
坐低仲覺得似去咗懷舊茶樓或者片場場景,好有特色,傢俬方面,多數係木圓枱配上不同款式嘅木椅,刻意做出 mismatched 嘅效果,令環境多咗份隨性同親切感,懷舊與玩味並存,打卡感滿滿。
今次我哋點咗二人套餐,已經非常豐富:

大刀手切本地牛頸脊(小):手切牛肉紋理分明,肉味濃郁,涮幾秒就好鮮嫩。

鴛鴦湯底(胡椒豬肚湯 + 木瓜蕃茄鮮魚湯):湯底係飲得嘅,店員仲會先幫我哋每人𢳂半碗湯再加湯去打邊爐,好貼心。
特別推介魚湯,真係有半條大大條已經煎香咗嘅魚放入去煲,魚肉亦都好鮮,可以撈上唻當餸食,唔洗加錢嘅湯底都居然咁足料。

花雕醉雞:雞肉好嫩滑入味。

十下三寶滑:係鋪頭自己手打嘅墨魚滑、蝦滑、牛肉滑,上面仲鋪咗大量蟹籽,好彩店員好好,主動唻幫我地撈勻再一細粒一細粒咁落落湯,如果唔係就嘥哂啲蟹籽。新鮮手打食落口感同味道真係唔同,係嫩啲彈牙啲。

鳳城水餃:啲蝦仲大粒足料過酒樓蝦餃。

三星蔥醬爆貢丸:貢丸會爆汁!入面係好香嘅蔥醬湯汁。

麻辣鴨血:即食嘅,口感好細滑好軟,浸喺麻辣嘅醬料中好入味。

懷舊果皮魚蛋:好驚喜,落湯淥完都仲係有好香陳皮味,而且細細粒,點綴得呢個份量咁足嘅餐好好。

蔬菜拼盤:好大盤好新鮮,個餐咁豐盛有菜balance返實在太好。

脆炸響鈴:個湯底絕對係要有響鈴吸吓湯食。

服務方面非常好,店員不斷幫忙加湯、撇走浮泡、收走吉碟,照顧周到。仲有每日時令海鮮推介,會用酒樓手推車推出嚟,好有情懷,價錢都唔算貴。不過今次我哋二人餐已經夠豐富,就留待下次多啲人一齊嚟試。

我哋六點到仲算清靜,但七點開始已經好快坐滿,一直聽到有人打唻book枱,睇唻生意好好,建議早啲嚟或者訂位。