2016-03-05 370 views
本人係抹茶控,有相同基因既阿妹都係抹茶控😌趁佢考完試,一於瘋狂嘆下茶😋打開menu,真係眼花繚亂,選擇多到呢,阿妹即刻投降,叫我決定哂食咩。於是我揀一人一個餐,另外加甜品試下。 首先叫左個和風海鮮海藻麵意粉餐,店員話呢個係炒的,見得一個炒意粉就揀佢啦。 個意粉食落好彈牙,唔同平時食開果種小麥粉造的。應該係加入左d海藻,所以口感特別,雖然係炒,但用油唔算多,無油淋淋既感覺。有2隻蝦同一粒帶子,帶子是我的飛佛,蝦都算大隻,蝦肉新鮮唔會霉。餐內仲有2粒加州卷,點沙律醬,好有驚喜呢! 另外叫左個京燒銀雪魚飯,呢個餐除左有飯,仲配個小的海藻烏冬,一個餐滿足哂2個願望呀!燒雪魚飯好大碗,雪魚汁香甜,配上煎得好香嫩既雪魚,好味。而海藻烏冬,烏冬麵質有d咬口,個湯底都好有誠意呢,係清甜既魚湯黎架!跟餐有碗沙律,出街食飯都即刻感覺好健康 跟餐甜品揀左香草同抹茶卷蛋各一,可以2種口味都試下。抹茶蛋糕好鬆軟,蛋糕唔會好甜,茶味濃厚,配上甜甜的抹茶忌廉,味道剛剛好,唔會漏。估唔到香草蛋糕都非常不錯!夾埋幼滑的忌廉😭好感動呀!其實一個餐已經夠哂飽,但講好瘋狂刷一餐,決定再追加甜品!2個!

和風海鮮海藻麵意粉

京燒銀雪魚飯

跟餐有碗沙律,出街食飯都即刻感覺好健康
香草&抹茶卷蛋

其實一個餐已經夠哂飽,但講好瘋狂刷一餐,決定再追加甜品!2個!!!

根據menu賣相,揀左京都宇治抹茶軟雪糕芭菲

好明顯佢地無觸犯商品說明條例,圖示同實物一樣,好吸引呀😍😍😍
京都宇治抹茶軟雪糕芭菲

抹茶軟雪糕滑嘟嘟,好creamy,配埋最夾既紅豆,抹茶紅豆,真係好偉大既發明呀😱另有幾粒白玉,煙煙韌韌,好有咬感,食到底層,原來仲有杏仁片,脆脆的,估唔到越食越有,仲有蛋糕係底,浸滿半溶的雪糕,有點似麵包布甸甘,濕濕地有令一番風味。
京都宇治抹茶芭菲

京都宇治抹茶芭菲

呢個我超like!!!!視覺效果已無得彈,有7層唔同的食材,大大杯好抵食!抹茶芭菲比起抹茶軟雪糕無甘甜,有抹茶啫喱同抹茶mochi既加乘,抹茶味更濃郁。另外有2層雲呢拿cream調和下,甜甜地,加上清茶的苦味,真係回味無窮。食到最底有粟米片,夾埋黎食好香脆,係整杯抹茶味甜點出現,味道更突出!

食到甘飽,係時候飲返啖茶,減少飽滯感。先黎一壺初茶,睇英文原來係綠茶黎,menu仲有教點沖tim,分三次沖。

味道真係不一樣架!用透明壺沖,可以清楚睇到茶葉的變化。第一壺沖出來清清的,茶味較淡,味道細膩。第二壺茶葉浸透了,茶味較濃,微微的苦味,但不會澀。再沖第三壺,茶葉漸漸發成大片,茶味回甘。如果可以日日都甘休閒沖壺茶,嘆下就好了(發夢中....唔使理我)
Green  Tea  Latte  &  初茶

另外當然要試下其他飲品啦。宇治抹茶奶,其實係green tea latte黎的,雖然細細杯,飲一啖就發覺佢濃縮左好重的綠茶係入面,好香醇,趁熱飲真係不得了!

總結今餐真係好瘋狂,好飽,好滿足,好幸福同好綠茶。
2016-03-03
Type of Meal