2010-12-31
12月中朋友帶我到這裡試, 果日一坐低, 對面的嬸嬸極力推介素菜餃, 於我朋友就叫了淨素菜餃, 而我就叫了北京水餃麵. 素菜餃味道清些, 餃子好足了, 脹卜卜的, 只叫淨餃都已經很飽. 北京水餃味濃些, 因為裡面有苟菜, 所以並唔咪人人可以接受, 但如果喜歡苟菜的, 便一定喜歡, 因為真係好多苟菜, 比街的急凍苟菜餃好味百倍.今日lunch自己一個又去食, 今次叫了酸辣水餃湯麵. 極得! 酸辣湯很多料, 豬紅, 蘿蔔絲, 荀絲, 木耳絲, 豆腐絲, 蛋花, 全部都好多, 夠酸又夠辣. 再加4隻餃子, 同麵, 飽到過了成個鐘都仲頂住個胃. 咁凍既天氣, 最啱食碗暖粒粒的辣湯麵. 不過唔知下次可唔可以叫酸辣素餃麵呢? 今日我就咁叫水餃, 佢就比苟菜餃, 我覺得苟菜同酸辣湯唔咪好襯.