喜瑪拉雅餐廳 #灣仔依家係一個印度朋友介紹俾我嘅印度餐廳,話入面嘅嘢食好正宗好好味。入到去都見到有好多印度人,無論係侍應定係食客都好。餐牌上分別有印度菜同埋尼泊爾菜,今次嗌咗個鐵板炭燒拼盤、腰果仁香汁燴雞、芝士烤餅、mango lassi.鐵板炭燒拼盤$168拼盤分別由魚蝦雞肉同埋免治羊肉,免治羊肉其實係類似香腸咁,將啲羊肉碎撈埋一堆再卷成一條咁樣燒。雖然佢哋擺喺同一碟,但係每隻肉都有自己獨特嘅調味。因為係炭燒,而且喺鐵板燒上面所以都幾香口。不過佢魚嘅調比較酸,我麻麻,其他肉嘅調味就不過不失。腰果仁香汁燴雞 $97餐牌話係腰果仁醬煮咖喱雞,不過食落口咖喱味就唔重,而且亦都冇任何一粒粒腰果嘅成份係入面,相反成個醬汁都幾creamy,有少少似飲緊南瓜湯嘅質地,咖喱來講呢款唔算太濃,唔會太辣又唔會太重椰汁味。不過略嫌份量有啲少,只係用個杯仔裝住啲咖喱而且啲雞肉亦都唔算好多,有啲貴。芝士烤餅 $28雖然話係芝士烤餅,但係芝士嘅味道唔算太濃,相反幾鍾意佢嗰質地,厚厚地帶點煙韌,用嚟點咖喱食一流,不過我覺得下次都係嗌翻原味就得。mango lassi $30呢杯真係出乎意料嘅難飲,去過好多間唔同嘅
喜瑪拉雅餐廳 #灣仔

鐵板炭燒拼盤$168

腰果仁香汁燴雞 $97

芝士烤餅 $28

mango lassi $30
呢杯真係出乎意料嘅難飲,去過好多間唔同嘅印度菜餐廳,飲咗好多杯mango lassi,第一次飲到呢個咁奇怪嘅味,比起平時飲開嗰啲鹹,而且個芒果味真係好假,有啲似優之良品嗰隻芒果糖,再加上有啲鹹嘅乳酪,成個感覺有啲奇怪。

雖然呢間係我嘅印度朋友推介,但係可能始終香港人嘅口味同印度嘅唔一樣,所以我覺得整體來講唔算太特別,而且有啲唔抵食。我不過餐廳嘅服務都唔錯嘅,而且一入到去每人就有一塊脆餅,可以陪埋博海將同埋我一啲辣菜譜一齊食。

味道:3.5/5
性價比: 3.3/5