2020-05-17 360 views
雖然我唔係素食者,不過我自己皮膚好易對奶類製品敏感,所以我一直唔敢飲奶蓋😢!不過上星期發現左一間好有特色既台式茶飲店👍🏻! 一入到舖頭,店員就推介我飲呢款「葡萄堅果奶蓋茶」,因為未落糖時,隻紫色好靚,岩哂大家買嚟打卡📸!我都覺得幾令😂!味道方面,我建議唔落糖,因為一入口係一陣好濃又好fresh 既葡萄🍇味,唔覺有奇怪人工藥水味👍🏻,而且我覺得入面都幾足料,一D都唔稀,同時覺得杯茶入面有落nut打溶,所以飲落都會飽!最特別係佢既奶蓋,用左5款堅果🌰,例如杏仁、榛子、果仁等材料製成,全部都係素,岩哂我果D麻煩友😂!奶蓋非常厚實,都佔左大約1/3杯,味道鹹中帶點甜,上面有D堅果碎,口感非常豐富,食落好滑,食時可以問店員拎個鏟畢嚟食😋。最好係奶蓋未溶哂果陣就好食,不過就算溶左,同下面茶飲味道都幾夾!成杯野飲性價比好高👍🏻,咁有特色,又健康又足料又好飲都只係賣$36,真好抵,值得返轉頭買多兩杯!

葡萄堅果奶蓋茶
葡萄堅果奶蓋茶