Morton's of Chicago

2019-04-07 2727 views
一月係女友生日既大日子,網上Research左一輪唔同餐廳就決定呢一間,早一個月就book左位,講左係慶祝做目的,request左窗口位,個時侍應話要睇情況先知分唔分配到。呢日一來就分配到窗口位,環境非常好,望住維港,對面新世界中心又起得差不多,見唔到地盤。由於係慶祝生日,呢到個Menu會加上慶祝既句子,俾到驚喜女友。因此已做足功課,一坐低就點左以下幾樣野:-1) 洋蔥包(Free), (下完單就送上, 巨大個, 連個牛油一齊食好好味, 食到未都食唔曬成個)2) Large San Pellegrino ($105+10%) (呢到其實有Tap water提供,但由於我地唔飲酒,所以就叫左枝有氣水,侍應不時來幫手倒水,飲曬無再加多枝時,侍應亦主動提供Tap water,加分)3) Loster Bisque ($180+10%)(下完單就問係唔係Share食,幫手分左兩碗,呢個湯好重干邑味,女友唔飲酒唔多Like,怕酒味既朋友要注意)4) Baked Platter ($530+10%)(女友唔食生野,所以叫左燒海鮮,包括蝦,帶子,蟹餅同蠔,由於女友唔食蠔,所以轉左2份蟹餅,樣樣都燒得

因此已做足功課,一坐低就點左以下幾樣野:-

4) Baked Platter ($530+10%)(女友唔食生野,所以叫左燒海鮮,包括蝦,帶子,蟹餅同蠔,由於女友唔食蠔,所以轉左2份蟹餅,樣樣都燒得剛剛好,蟹餅同網上評論一樣最好食,啖啖都係蟹肉,下次會專門來食呢個Baked Platter)

5) 16 oz Ribeye ($728+10%)(一早Order左,5成熟剛剛好,算係近來最好食既扒,不過唔知係咪太早叫,我見侍應會拎一大碟同其他客人介紹完先order)

6) Souffle ($100 Free) (由於講左係慶祝,呢到會送個Souffle加上有關慶祝字句,侍應亦會幫手影相送上一張所有員工簽名既生日卡,幾有心,加分)

整體上好好,只係比較貴,不過慶祝就唔講得咁多,女友亦有不少驚喜,呢到算係個好好慶祝既地方,枱同枱之間亦比較遠,傾計都好好,會再來,強烈推薦來慶祝。

2019-01-20
Celebration