2019-03-20 1246 views
收工已經晚上九點幾, 同事話想去食粥麵又唔想太近公司, 就隨便search下, 最後話試下層經米芝蓮一星的這間粥麵店。坐低後便開始叫野食, 可能由於是老鋪, 沒有太彈性, 例如問下有冇菜湯麵, 伙記答沒有, 只有淨麵。當仲落緊單個時, 突然有另一伙記就送上一個雲吞麵... 算了, 要左佢另外再叫少少。1 x牛筋腩雙拼 2 x雲吞麵 1 x淨麵1 x芥蘭1 x酸薑皮蛋由於同事係從星加坡來工幹一星期, 我地傾計夾習左廣東話英文同國語 (落單係流利用廣東話), 又唔知係咪講得唔好, 出奇地明明叫左6樣, 但手寫單出寫左8個價錢, 但又真係只得6樣野黎左。當問店員嘅時候, 店員只是不斷地話岩無錯, 問店員可唔可以數一次同講一次邊個價錢係啲乜野, 然後又只係求期話岩架啦就行開左。最後, 我地再三要求, 叫個店員當面重新寫一次同計一次, 又係扮傻, 收左張舊單行開傾左一陣, 之後就話多出左24蚊, 唔知咩黎。牛筋腩雙拼變左無雙拼, 要分開計兩碟。攪左一大輪, 寫過張新單, 感覺上有啲好似黑 鋪咁, 唔問就求求期期寫多啲博食客唔對單。雖然只係十元八塊, 無拉拉變左無雙拼, 講出黎就好似小題大造好少氣

1 x牛筋腩雙拼

2 x雲吞麵
1 x淨麵
1 x芥蘭
1 x酸薑皮蛋

攪左一大輪, 寫過張新單, 感覺上有啲好似黑 鋪咁, 唔問就求求期期寫多啲博食客唔對單。雖然只係十元八塊, 無拉拉變左無雙拼, 講出黎就好似小題大造好少氣咁。

順帶一提, 個牛筋係焾滑, 其他就無驚喜。我地亦都無再深究箇中發生咩事, 只係想貴店多加留意及改善。

2019-03-20
$75 (Last Night Supper)
  • 牛筋
  • 牛腩