2019-11-09 1436 views
見到做大富翁主題好吸引,加上DBS信用卡7折後,5百左右食4個鐘,見又有生蠔鴨肝龍蝦等等貴價回本主打,就決定請朋友食生日飯試試佢一去到個場,坐位好多,但拎野食位就好細好窄,所謂大富翁主題打卡影相位亦唔多,即時有中伏感覺😩d kol,食評,飲食雜誌宣傳全部都講到好吸引,去到完全兩回事我地一夠鐘入去坐底,出面就已經排哂長龍,見到條人龍已經唔想食我唔明佢放咁多坐位,個場都坐唔爆,但buffet位置咁窄咁細,排哂隊,點解唔擴展野食位,擺少幾張枱?而加唔爆場d野食已經要樣樣排5-15分鐘,如果爆場根本佢地d野食都出唔切,放多幾張枱仲想賺到盡?生蠔,刺身,鴨肝,龍蝦,燒烤(羊架,西冷,豬手輪流)以上5樣野係分別有5條隊,見到呢5條人龍已經唔想排但講真,除左呢5條隊以外嘅野食真係無咩吸引,見到都唔想拎係唯獨甜品比較多款同望落吸引d又唔洗排(1晚會2次火焰雪山又係要排隊)先講冷盤(無影相)海鮮有長腳蟹,青口,bb青口,龍蝦鉗見到d樣好一般,每樣試左,除左蟹腳好少少之外都無咩特別好食,全部係平價貨,仲要比人搶得好勁有3款壽司卷物,最吸引個燒三文魚壽司一出就比人拎哂,其他卷餡少飯多,見到都無興趣沙律吧普通

但講真,除左呢5條隊以外嘅野食真係無咩吸引,見到都唔想拎

先講冷盤(無影相)
海鮮有長腳蟹,青口,bb青口,龍蝦鉗
沙律吧普通自製果d,唔講
最特別係有綠色呢櫃沙律杯,無人拎,因為可以一開始就已經出哂水

生蠔:
比想像中好,都新鮮,不過好細隻,兩個師傅密密開,每次只限拎兩隻,排十個8個左右啦

魚生:
都ok嘅,每次最多每款兩三件,都係排十個8個人啦

熟食
最尾一行有中西湯,三星蔥烤餅(好難食,凍哂乾哂),蒸魚(唔滑又無魚味),烤餅配咖哩(一般),仲有d放到凍哂乾哂嘅包點熟食,見到都唔想食
第二行有燒尾飯同麵檔,本身想試老水雜,但比人夾到淨低d碎,好耐都無refill,同埋係呢堆野食前面有一條永遠超過二十人嘅人龍(排芝士龍蝦),所以檔住哂好難逼到入去拎野食
全晚最好食係海南雞飯

西式熟食有大阪燒(一般),蒸明太子魚卷(幾好),串燒(新鮮熱辣 ,不過都係一般貨式)

燒肉位:有燒茄子,瓜,腸 ,等等任夾
黑松露薯蓉
(好食)
每次只有一款肉,完左再轉第二樣,輪流出,但一出其實排隊未排到已經無哂,排到你已經轉左第二款
羊架:好食,羊味濃
西冷:馬馬地,乾身,無咩肉味
豬手:不過不失

鴨肝多士:排好耐,因為佢每次煎好少,所以要等好耐,好細件,唔夠香,每次只限拎一件,我唔明點解佢唔一次過煎多d

芝士龍蝦:主打入面最難食,唔新鮮,仲要keep住排15分鐘以上先拎到一隻

甜品
款式多,但無樣特別好食,最回本最好食係Movenpick雪糕
朋友仔排左個火焰雪山番黎,蛋白做得好差,仲要入面內餡放三色雪糕,好懷舊,但一d都唔好食

題外話:話說我朋友幾經辛苦排左20分鐘排到隻芝士龍蝦番黎,佢未食,個侍應呀姐竟然收碟收埋
盲的嗎?成隻龍蝦未食過,問都唔問下就收左
當時我地幾個人傾緊計無留意,到佢拎左行開左兩步我地先發現佢收左,仲要佢地全晚不停走埋黎收野,每次都唔問,好多時碟上野食都未食完,服務超級差
仲要我行開左果時,個經理黎問我地比錢係咪用DBS信用卡優惠,我d朋友同佢講比錢果個行開左,個經理重複講左4次,我d朋友答左佢n多次,我想問間餐廳係咪專請智障?

第一次食buffet排隊排到唔想食,食完排到都唔知自己食左d咩,以後唔會再黎,野食大多數係平價貨,食物質素差,出餐慢,服務差,食完一個嬲字
2019-10-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Credit Card Offers, Voucher
  • 海南雞飯