2020-09-28 313 views
同朋友係附近上堂,隨便揀左一間日式餐廳黎試下,餐廳空間比較細,位置唔係好多,裝修同一般嘅居酒屋一樣。我同朋友兩個人,最初覺得散叫價錢同叫一個套餐差唔多,所以當日就叫咗套餐B嚟試吓。套餐B最開初嘅時候會上四款魚生刺身,3客壽司同埋麻醬沙律,刺身同壽司都算新鮮,味道都唔錯。食到中間,會上銀雪魚西京燒、味㬝湯,明太子炒飯。然後剛剛炸好嘅天婦羅都會上埋,熱辣辣。最後會有甜品一客,我哋當日嘅甜品就係紅豆年糕。比較令人印象深刻嘅菜式係銀雪魚西京燒,鹹鹹甜甜嘅味道配上炒飯一流。仲有紅豆年糕,年糕兩面係整硬咗嘅,中間就係有口感嘅年糕,配紅豆有少少甜,非常可口。令人失望嘅菜式係明太子炒飯,明太子分量過多,令到炒飯變得非常之鹹,食第一啖嘅時候會覺得好味道,但食多幾啖會因為太鹹然後唔想再食落去。最後一盤炒飯只係食咗一半左右啫。總括而言,呢間居酒屋都有一般日式居酒屋嘅水準,但係套餐來講,價錢偏貴,份量亦唔算多,可能散叫仲會平少少。

套餐B最開初嘅時候會上四款魚生刺身,3客壽司同埋麻醬沙律,刺身壽司都算新鮮,味道都唔錯。食到中間,會上銀雪魚西京燒、味㬝湯,明太子炒飯。然後剛剛炸好嘅天婦羅都會上埋,熱辣辣。最後會有甜品一客,我哋當日嘅甜品就係紅豆年糕。