2016-12-19 980 views
天寒地凍的日子終於到左,就特別懷念灣仔既強記美食。可能唔係灣仔人或者貪食的朋友都未必聽過強記的名字。但如果你係老食客,你就會知道一到冬天的晚上,強記一定大排長龍。有咩好食?生炒糯米飯丶喳咋丶腸粉丶中式糖水等等,以當中不得不提的就係佢既生炒糯米飯。曾經有人稱強記糯米飯做「史上最強的糯米飯」,到底有冇咁勁我就真係唔知!但係不得不承認的係佢既什錦臘味糯米飯真係好好味,34蚊的什錦臘味糯米飯超足料,臘味的香味同糯米飯的口感合為一體,糯米沾滿臘味的油份,加上生炒的風味,我相信任何一個識食的人都會鍾意佢的「什錦臘味糯米飯」相比某些五星級餐廳或者米芝蓮食府,大家真係要多D欣賞香港傳統的味道!
天寒地凍的日子終於到左,就特別懷念灣仔既強記美食。

2016-12-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Last Night Supper)
  • 什錦臘味糯米飯