2020-01-19 770 views
茶果其實唔係我地特別鍾意食嘅嘢,不過今次見網上推薦同特登嚟到大澳,就買咗份嚟食。大澳入面有好多鋪頭都有賣茶果,因為尼間寫住正宗,我地就係到買。佢地嘅茶果有分三種,有甜嘅花生芝麻餡,咸嘅扁豆餡同雞屎滕茶果。我地買咗雞屎滕茶果,因為佢戈到寫住雞屎滕好有益。另外,我地亦有買佢戈到嘅麥芽糖餡餅(即係用竹籤吉住麥芽糖再夾兩塊咸餅上去)。個雞屎滕茶果上面有粒豆定唔知花生,係軟嘅質感而唔係平時硬掘掘嘅。佢地嘅茶果係淋身啲,而唔係日本丸子嘅煙煙韌韌嘅質感。食落去我靜係食到甜甜地😂,因為我地都唔知雞屎滕係咩味😂。個麥芽糖餡餅就普通,同細個食一樣,亦都同平時d餡餅差唔多,只係吉住食新奇d咁,不過如果多d糖就好。

• 雞屎藤