今日放假陪媽媽出嚟大埔街市買嘢,買嘢之前就搵餐廳食午餐先,想食日本野,近近地附近有間都幾好多好評既餐廳,一於就係到食lunch 😗😗晏晝一點幾,估唔到都幾full,小店唔算大大概可以坐10幾人,啱啱好剩返兩個位,唔使等😆有午市拉麵套餐,每款$60 ,可以加飲品同埋小食。我哋就一人叫咗一個餐😬一碗一鳴拉麵,一碗黑蒜。鳴拉麵🍜店內嘅環境都做到好似日本咁,好多日本嘅poster落完單先見到有個夏日限定嘅拉麵或者烏冬,都幾吸引🥺🥺我哋坐係吧枱可以睇住師傅整嘢食🤪啲碗碗碟碟都放得好企理,真係好似去咗日本嘅拉麵店,細細間,得一兩個員工😝😝首先嚟咗兩杯飲品,一杯係西柚梳打,另一杯係青檸青蘋果梳打。個人比較喜歡西柚梳打,酸酸甜甜,又醒神又開胃!青檸青蘋果梳打就比較甜,建議少甜比較好😬首先係我個碗黑蒜。鳴拉麵麵我揀左直麵配叉燒,個湯底超級濃😍😍超香黑蒜油味,食落口唔會好油。隻糖心蛋啱啱好,食完半隻係唔夠喉,好想加多一隻🤣塊叉燒肥瘦均勻,都好淋,食得出有燒過/煎過!媽媽嗰碗係一鳴豬骨濃湯拉麵,佢就配豬軟骨同曲麵,試咗佢一啖,可能我個黑蒜油比較重口味,顯得呢一碗清啲,不過媽媽話佢覺得ok,豬骨味都好夠香濃!

一碗一鳴拉麵,一碗黑蒜。鳴拉麵🍜
店內嘅環境都做到好似日本咁,好多日本嘅poster

落完單先見到有個夏日限定嘅拉麵或者烏冬,都幾吸引🥺🥺

首先嚟咗兩杯飲品,一杯係西柚梳打,另一杯係青檸青蘋果梳打。

首先係我個碗黑蒜。鳴拉麵

塊叉燒肥瘦均勻,都好淋,食得出有燒過/煎過!

媽媽嗰碗係一鳴豬骨濃湯拉麵,佢就配豬軟骨同曲麵,試咗佢一啖,可能我個黑蒜油比較重口味,顯得呢一碗清啲,不過媽媽話佢覺得ok,豬骨味都好夠香濃!不得不提佢嘅豬軟骨好好食,入味之餘燜得好淋,唔會痴牙😝同埋佢呢碗加咗唐辛醬,小辣,真係微微既辣,幾正!
仲有佢個曲麵比較彈牙,同埋粗身少少,如果下次再嚟食我會揀曲麵,啱我口味😝

每碗拉麵仲加咗小食,餃子同埋炸雞各一。
我幾鍾意食個餃子,尤其係配埋個青蔥醬油,好香口,裏面嘅豬肉餡料都幾多,唔錯唔錯。
炸雞就乾咗少少,不過佢個沙律醬同普通嗰啲唔同,點埋炸雞都幾好食👍🏻

總括來講,小店喺地鐵站附近都好方便,食完行過去街市嗰邊買嘢都好近,小店嘅裝修都好日本,兩碗拉麵都幾高水準👍🏻仲有就係午市套餐加埋飲品同埋小食,價錢算平,每人$100都唔使,好抵食😆

Type of Meal
Lunch