黎親大坑都係去CAFE CHILL下🤧今日就黎試下久違嘅馬拉菜🤧星期日12點幾來到入邊都有兩三台食緊,而台台都嗌咗招牌肉骨茶,仲有個爐仔持續加熱保温🤓睇落幾正🤓👍🏻招牌肉骨茶 - 細$128我地得兩個人就嗌咗細份嘅一齊飲,店員除擺低肉骨茶及加熱嘅小火爐,更仔細介紹 内里的用料同藥材,更講到會隨季節調整湯料,第一次聽到落羅漢果去煮肉骨茶為咗令其更加清甜~😍都幾期待會係咩味道😂但湯頭飲落甘甜中帶啲鹹味😆入面嘅排骨有成四五舊,燜到軟又爛,一夾起就自動脫骨,食起來好方便☺️配埋吸湯嘅枝竹、豆卜,點上自家醬汁一齊食又覺得百幾蚊個嘅湯都幾抵食兩個人不算肚餓,但飲飲下我實在覺得肉骨茶好味!覺得索湯的米粉浸落濃味的肉骨茶一定會超美味~還是忍不住加配米粉($15)煮得啱好嘅米粉,一浸落個湯度就散開不會結成一塊,軟滑的口感沾上湯就是簡單的好食。好推薦大家加米粉!👌🏻海南雞飯 ($120)金字塔型嘅油飯偏乾身,入口不算太重油香🥲,不過咁食落就唔會覺得太過油膩,飯又係超大份嘅,兩個人都食唔哂😂😂而無骨嘅海南雞份量勁多,🤣件件滑身又啖啖肉,不過雞味比較淡,啱配上一旁的兩種醬汁幾好送飯~無意中將油飯浸埋落肉骨茶一齊
黎親大坑都係去CAFE CHILL下🤧

👍🏻招牌肉骨茶 - 細$128

👌🏻海南雞飯 ($120)
金字塔型嘅油飯偏乾身,入口不算太重油香🥲,

無意中將油飯浸埋落肉骨茶一齊食又想像唔到嘅好味,反而突出到油飯嘅香味~

雖然價錢偏貴,但勝在足料野食份量多,店員對每臺客人都會親切介紹餐牌,食材搭配,推薦菜式,又主動幫我地加湯
等,整體氣氛頗爲舒服,一個普通的周日來大坑無飲咖啡,而是來飲碗肉骨茶的決定都做得幾好!
2022-04-03
$150 (Lunch)
  • 招牌肉骨茶