2023-05-21 215 views
今日去大坑試咗一間越南餐廳,平時太過見環境好有特色,懷舊裝修,好有越南氣息,所以今日就嚟試下。首先試嘅係蔗蝦。蝦嘅部分好好肉地,炸到香口,仲帶啲蔗甜味,好特別。香草蒜蓉包都好好味,烘到好脆,蒜蓉香味濃郁。如果你食得辣,一定要試下佢哋嘅馬拉盞炒通菜。通菜好新鮮,炒得恰到好處,小辣又惹味。主菜揀咗佢哋嘅香茅胡椒大蜆炒粉絲,賣相好吸引,夠多蜆,仲有扎肉、青椒、黃椒、紅椒、西芹同洋蔥,粉絲炒得好入味,香茅同胡椒味道都好濃郁,食得好過癮。食咗咁多辣嘢,我哋覺得唔夠喉追加咗酸辣去骨鳳爪,涼涼地順便降下溫。鳳爪酸酸地好開胃,而且去咗骨,方便又好食。

蔗蝦

香草蒜蓉包都好好味,烘到好脆,蒜蓉香味濃郁。
香草蒜蓉包

馬拉盞炒通菜