2018-11-27 281 views
好耐無去大坑搵食,今晚落雨寒寒地,去咗浣紗街的肉骨皇整個肉骨茶暖一暖身。夜晚差不多7點入餐廳,未見有其他客人在內。侍應非常有禮貌的招呼。餐廳以平民式的裝潢,無細緻嘅裝修,但卻多一份地道的舒適感。大概就係住附近的街坊,平常踢拖落樓開飯的餐廳。肉骨茶是馬拉的風味,點了小份量,二人分享,份量剛好。湯的藥材和香料味濃香帶甘甜,令人飲完一口再接一口。另外點了柚子蝦沙律,基於本人不太能食辣,所以坊間好多餐廳的柚子沙律因爲太辣,我都比較難食得完。不過肉骨皇的柚子沙律不是用辣椒粒去調味,而係用泰式辣醬加埋柚子肉的味道,酸甜酸甜,帶少少辣,反倒合我胃口。最後的花甲喇沙,花甲量不少,而且很是肥美大隻。另外麵身可以揀淨米粉,油麵還是米粉油麵雙拼,我就當然係要雙拼啦!喇沙的湯頭濃郁,配上粉麵實在一流。邊食邊配上餐廳自製的薏米水,温温暖暖,清甜舒服。非常滿足的晚上。

柚子蝦沙律
薏米水