2020-11-15 950 views
坐忘係一間日式家庭料理小店,強調食物無落任何味精,醬汁都係店家自己調製,而且菜式營養均衡,因為每款都有滿滿嘅蔬菜🥬🥦🥒🥕🤤以前去過幾次鰂魚涌店,晚上總係大排長龍,呢次去天后店竟然唔使排隊😱佢哋嘅座位比較多同密,加上佢哋嘅上菜速度好快,所以翻桌速度都好快~🤣•🥢 忌廉湯烤雞野菌烏冬 $69呢款未必係店家最出名嘅食物,但就係我最鍾意同最念念不忘嘅🥰,因為真係喺其他地方食唔返呢個味道!🤤一上枱就聞到好香濃嘅牛油雜菌味,湯底好creamy,但飲落唔會太濃忌廉味,令我忍唔住飲咗大半碗湯🤤不過朋友就覺得牛油味太濃有少許膩~配料方面有好多洋蔥、雜菌、煙肉同3大件雞肉,烤雞幾嫩,但無乜烤過嘅味😣 烏冬偏幼同軟身,但好滑溜,同個湯好夾!另外加$6加咗半隻半熟蛋,好入味,而且生熟啱啱好!🤩•🥢 豬軟骨七小時煮野菜咖喱飯$69呢個豬軟骨咖喱飯係其中一項最出名嘅菜式,幾乎每一枱都會揀豬軟骨,加上配料超級豐富,真係一上枱就流晒口水🤤豬軟骨真係好出色,見到超多人叫,味道少少似中式嘅糖醋骨,煮得超淋同好入味,加上肥瘦肉同軟骨一層層相隔,食落有滿滿膠質嘅感覺~😋咖喱汁淋左喺野菜上面,旁邊伴有黃色嘅粟米南瓜飯~日式咖哩

🥢 忌廉湯烤雞野菌烏冬 $69
另外加$6加咗半隻半熟蛋,好入味,而且生熟啱啱好!🤩

🥢 豬軟骨七小時煮野菜咖喱飯$69
咖喱汁淋左喺野菜上面,旁邊伴有黃色嘅粟米南瓜飯~日式咖哩嘅味道唔會太甜;野菜有好多種類,每種都有2-3件,包括:薯仔、西蘭花、椰菜花、甘筍、豆角、翠玉瓜、西芹,最好食係薯仔,軟硬適中,有啲粉,但唔爛!🤩