十和田總本店系少數價位新鮮得嚟唔算貴,嘢食份量好足嘅日本餐廳。發掘咗佢應該都四年幾,係一間我間唔時就會掛住想去食嘅餐廳~ 😆 有時好西真係唔晒貴,經得起時間洗禮嘅日本餐廳真係唔會差得去邊。差啲都做唔住...... ⁣⁣難得嘅係佢哋嘅價錢都 Keep 咗係呢個價位好耐,呢幾年都冇加過價。呢一點要俾個 Iike 佢 ⁣⁣雜錦魚生飯 🍣 ($108)⁣如果問十和田嘅招牌系咩我一定一定會推薦呢嗰魚生丼。好多人以為作為一個 Foodie 去到邊都鍾意食 gimmicky 嘅嘢 😅 其實簡簡單單一個粒粒魚生飯反而係我嘅摯愛 😍 因為一試就分到高下。佢哋嘅魚生丼系長年都魚生多到滿瀉 😋 種類豐富 - 三文魚、吞拿魚、帆立貝、油甘魚、八爪魚,每一粒嘅大細都相約,大過人哋啲骰仔 size 嘅魚生好多,而且好新鮮 👍🏻 呢個價錢呢種質素徹底超班 ☺️ 值得一提佢哋嘅飯係已經拌咗豉油,調校到已經有味,飯微酸,保留壽司飯嘅風味但唔會蓋過魚生嘅鮮味。 ⁣三色丼 🍣 ($188)⁣比較吸睛同適合打卡嘅選擇就係呢個三色丼,亦都可以滿足到你想食唔同款式丼飯,但又想分明啲咁食嘅願望。呢個 Combo 系 松葉蟹肉絲 +蟹

雜錦魚生飯 🍣 ($108)⁣

雜錦魚生飯

三色丼 🍣 ($188)⁣
比較吸睛同適合打卡嘅選擇就係呢個三色丼,亦都可以滿足到你想食唔同款式丼飯,但又想分明啲咁食嘅願望。呢個 Combo 系 松葉蟹肉絲 +蟹膏丼、迷你香蔥吞拿魚腩蓉丼、同埋海膽丼。精緻得嚟小巧可愛。

蟹膏沙律 🦀 ($78)⁣
蟹膏平時感覺係貴價嘢,嚟到呢度平民價大大兜俾你食。呢個蟹膏沙律係好耐之前誤打誤撞叫過之後一試難忘。蟹膏細滑濃郁,配埋蟹肉,包住片片生菜食別有一番風味~ ⁣
蟹膏沙律

雜錦魚生飯