2021-02-03 677 views
外賣有煲仔飯呢個option真係好難得!今個冬天第一個煲仔飯,總算開齋!/芋頭川腸臘鴨煲仔飯不得不說,好欣賞外賣包裝嘅巧思。原個瓦煲上再包埋錫紙,加上保温袋,即使點都唔可能keep到熱辣辣,但誠意位值得一讚。雖然加熱後冇咗煲仔飯現場食嘅焦香同風味,但以食材計份量十份足,大大件鴨脾加上膶腸、臘腸同埋臘肉嘅油香滲透喺白飯中,香!唯一可惜嘅係未有做到飯焦口感。/非常山竹扮山竹但個人認為叫茄子更恰當,Any肥!唐宮嘅點心唔少都係手工藝品,呢款你唔食落都唔會食佢原來係包住蟹肉嘅小點心!但略嫌蟹味同龍蝦汁嘅味都唔夠突出,反而被口感煙韌嘅外皮搶晒foc,同埋加熱後略油。/黑金流沙呢款係唐宮嘅招牌菜,keep住呢個竹炭包加金漆紋理多年,都算深入民心!熱返後包體紥實有咬口,但內餡好似比以前少咗,變相令外皮好似厚咗好多咁。流沙奶黃個味道就keep到,不過由於份量少咗,所以冇咗爆漿嘅感覺lu~

/芋頭川腸臘鴨煲仔飯

/非常山竹