入到餐廳有古色古香既客棧氣氛,7點左右仲有少量位置,但過後開始有人龍,要等一陣,所以建議早d黎食。有林林總總既台灣小食,價值可觀,eg雙味香腸,手抓餅,豆沙餅,醉雞等。叫左大雞排滷肉飯($75),紅燒豬軟骨麵($60),花枝蝦餅($38),宜蘭蔥餡餅($28),細滷水拼盤($68),奶蓋紅茶,養顏玫瑰花果茶。蔥餡餅有4件,煎得脆,一咬d肉汁流出黎,因為仲熱,所以食個陣要小心會熱親,肉少菜多,比例剛好。花枝蝦餅炸得好脆,但唔油膩,而且炸粉好薄,而蝦肉彈牙,配埋甜酸醬就冇咁熱氣。雞排滷肉飯d滷肉份量多,個人覺得滷肉比雞排更好食,雞排少少乾,不過個外皮唔厚唔會皮肉分離,值得一讚。麵食湯底有陣酸酸既味道,因為落左酸菜,令整個湯底好濃郁。加上豬軟骨有3大件,夠入味,又"林",個人鍾意食硬身少少既麵條,所以尼間餐廳既麵食合我心意。細滷水拼盤有3款配料,大腸,豬肚,豬腩肉,雞翼,滷蛋,豬耳,揀左頭3款。豬腩肉我覺得口感同豬軟骨有d似,但豬軟骨多左d軟骨,而豬腩肉有層層肥油,唔同口感。豬肚切得唔會過幼,而份量多。玫瑰花茶用茶壺盛起,底座有蠟燭煮熱,自己斟,有個細細既透明杯。陣陣花香味,一壺沖到勁多杯,

有林林總總既台灣小食,價值可觀,eg雙味香腸,手抓餅,豆沙餅,醉雞等。叫左大雞排滷肉飯($75)紅燒豬軟骨麵($60)花枝蝦餅($38)宜蘭蔥餡餅($28)細滷水拼盤($68),奶蓋紅茶,養顏玫瑰花果茶。
宜蘭蔥餡餅

花枝蝦餅

大雞排滷肉飯

紅燒豬軟骨麵

細滷水拼盤

養顏玫瑰花果茶

玫瑰花茶用茶壺盛起,底座有蠟燭煮熱,自己斟,有個細細既透明杯。陣陣花香味,一壺沖到勁多杯,d玫瑰花瓣好甜。
奶蓋紅茶

奶蓋厚厚一層,茶味濃,奶蓋夠稠。

整個餐廳裝修好靚,坐得舒服,而且侍應會企係附近,知道你味落單,一招手佢地就會見到,馬上落order 。重點係,食物質素高,台灣小食選擇多,食完唔會口渴。
2018-05-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
宜蘭蔥餡餅
花枝蝦餅
紅燒豬軟骨麵
細滷水拼盤
養顏玫瑰花果茶
奶蓋紅茶
  • 紅燒豬軟骨麵,玫瑰花果茶,宜蘭蔥餡餅