2016-07-12
慢煮方法烹飪食物,煮食時間長但用最溫和的方法保存食物的原味和營養。成日系飲食節目見過,親身嘗試都系第一次,估唔到系觀塘工廈都上餐廳(C.O.W.Dining)到品嘗到如此美味。睇完餐廳簡介知道老闆大有來頭,而且full course都係398-558,即刻同朋友預位。忙碌的工作天都系時候獎勵下自己。上到黎餐廳,環境好唔錯,裝修幾有特色。墻身用左大膽既紫色,墻上都掛上不少本地設計師的畫作加上地板復古花紋,連裝修都有各國特色。Appetizers終於開始期待已久的晚餐香煎帶子配煙挪威三文魚和慢煮紅菜頭香煎帶子配煙挪威三文魚和慢煮紅菜頭帶子兩邊煎至微焦,帶子品質一流入口嫩滑鮮甜,煙三文魚的淡淡魚油香味和咸鮮,加上清新的黑醋和莎律,頭盤已經卑客人知道尼度對食材品質既要求啦。慢煮既紅菜頭清甜不過暫時未有驚喜的感覺。另一個頭盤系香煎鴨肝配慢菠蘿鴨肝煎到焦香,內裡柔軟,輕輕一啖鴨肝香濃味道在口中散發,黑醋的酸味中和左膩味,味道豐富。另外菠蘿!尼到既菠蘿用作慢煮的方法,食個陣一D都感覺唔到菠蘿渣的感覺,配菜的酸甜味道和鴨肝的香濃,好大驚喜!Soup同pasta義大利菜湯睇落同普通紅湯差唔多,不過味道就
Appetizers
終於開始期待已久的晚餐
香煎帶子配煙挪威三文魚和慢煮紅菜頭
另一個頭盤系香煎鴨肝配慢菠蘿
Soup同pasta
義大利菜湯
睇落同普通紅湯差唔多,不過味道就豐富好多。平時出面幾意大利菜湯其實真係好似飲緊番茄湯甘,不過C.O.W既菜湯真係可以食到各種蔬菜發揮既味道,甘筍、番茄、青椒,湯上面在加上一些芝士,菜湯開胃口感豐富,十分足料。
自家制麵包一定要加上佢地既欖醬、黑醋橄欖油同牛油食。
自家制義大利粉配牛肝菌忌廉
慢煮西班牙杜洛克黑豚豬架配黑醋汁
慢煮既黑豚豬切出黎肉質粉嫩的,慢煮既方法完美鎖住肉汁,一啖咬落去真係改觀左我對豬架既睇發,味道濃郁肉汁鮮美有種食緊紅肉既錯覺,外表微脆,加上黑醋的香甜醋香,中和左肉架既膩感。
成個course都充滿驚喜,味道豐富連擺盤都十分用心。而店員的服務貼心,環境舒適。系觀塘工廈中的高級義式餐廳,值得懂得享受美食的你一試。