青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2018-07-11 1955 views
旺角多地方行都係眾所周知嘅事,朗豪坊、旺中、兆萬等等多不勝數。但係就算再多野行嘅地方,行得多都會厭,有個開咗一排嘅商場就叫The Forest,顧名思義即係森林咁解啦,位置就係行人專用區同波鞋街附近,吸引唔少人流。個人雖然覺得一間餐廳既食物比環境質素重要,但如果戈間餐廳既環境同時做到令人覺得舒適自在既話,會增加一定既吸引度。一間令人感覺清新既泰國餐廳就系戈個新既商場,可能我都算早去到,而且係訂咗位,所以佢都冇乜人就可以即刻入座,算係比較幸運嘅一批,因為食食吓去到七點左右就已經見到有人排隊🧐餐牌上所寫既二人套餐供應時間系12:00-22:00,好處就系就算早d去同埋晏d去都吾驚會miss左,價錢亦合理。如果吾想叫套餐既人亦可以散叫,主菜同其他泰國餐廳差不多,比較特別嘅係有包餅類。首先男朋友叫左杯熱情果梳打,我自己就叫左杯三色杯奶蓋。熱情果令人感覺幾清新!入面真系有成個熱情果,飲落幾清新吾會死甜,三色冰奶蓋奶味濃郁,岩曬我呢d奶控仲有好多椰果系底,幾色彩繽紛。食泰國野又點可以吾食咖喱🍛由於我地叫左個二人套餐,所以主菜中可選黃咖喱海鮮。黃咖哩海鮮入面有蜆、魷魚同埋蝦,蜆系幾大隻,起碼吾似人地

仲有好多椰果系底,幾色彩繽紛。

食泰國野又點可以吾食咖喱🍛由於我地叫左個二人套餐,所以主菜中可選黃咖喱海鮮。黃咖哩海鮮入面有蜆、魷魚同埋蝦,蜆系幾大隻,起碼吾似人地戈d蜆咁未開曬口,蝦就爽口嫩滑,魷魚都系。

2人套餐亦有白飯/ 蒜蓉包/ 油酥手抓薄餅,想試得比較特別既緊系試油酥手抓薄餅。薄餅剛好有4塊,份量適中,每一件雖然都好厚身,但系又吾會有太滯既感覺
用黎點黃咖哩海鮮既汁,或者點其他濃既醬汁都系最適合不過,有d似印度薄餅。

所以話始終去到泰國餐廳一定要叫炸嘢食,果然冇令我失望,有菠蘿雞翼、蔗蝦、炸雞捲、青檸雞捲、魚餅,每一樣都好好食吾系講笑
除咗我哋平時食嘅雞醬,更配上千島醬,增添一番滋味。

最後叫左個芒果糯米飯做甜品,配上大量椰汁,另外芒果亦切成一片片薄片,旁邊亦有椰片作點綴,十分精美。味道方面,糯米飯系好熱同埋黏黏的,正宗既糯米飯系吾會真系一粒粒而系咁樣黏住。芒果每一塊都幾清甜,撞岩夏天時節「當造」,真不錯。

最後想講番服務方面,呢間餐廳既服務態度吾比食物質素差,店員為我地呈上菜式時亦不忙同我地擺好d野食、飲品,提醒我地咁擺就冇咁易會整跌d野食。臨走時店員亦有問覺得啲嘢食點樣,咁我就梗係話唔錯啦
其實我好鍾意人哋問我呢句😂有時雖然啲嘢食未必好食,但係起碼佢咁問即係代表佢注重顧客嘅睇法。
2018-07-08
Type of Meal