2020-09-29 5114 views
生日喎,當然要對自己好啲啦!抽唔到時間去食晚飯咁就食午餐啦。餐廳午市時間係12至3。訂枱嗰陣即刻定12點,話晒都係閒日唔想同人哋迫食飯時間。食飯當日有電話同我再次確認訂枱。去到嘅時候真係一個人都冇㗎,安排咗我哋坐響師傅面前。估唔到我就嘗試左我以前一路都唔食既刺身。師傅枱面已經放好晒好多漬物(有牛蒡、蒜頭粒)我就諗都唔諗要廚師發板😋,老公就揀咗迷你刺身飯加天婦羅餐。首先睇咗老公個餐先啦,個迷你壽司飯都唔迷你㗎,雖然唔確定師傅放咗啲乜嘢魚生,但就有大大粒魚子。啲天婦羅都冇出邊食蘿蔔蓉嘅醬汁俾你,原來咁先係正宗喎🤔,無油林林。之後梗係要講下我嗰個廚師發板啦😃有沙律、漬物同埋前菜。漬物既蒜頭完全唔辣,我忍唔住叫師傅之後加過俾我。而前菜係水母同埋茄子。茄子冇乜特別,水母就有少少爽口,食落去同墨魚差唔多但係就冇墨魚章口嘅感覺。刺身出場。蠔肉爽口,上面放左蠔膽既汁,鮮咸味啱啱好。赤貝,北寄貝,帆立貝,全部師傅都係新鮮切好用毛巾印一印血水(師傅話係佢嘅日本師傅教既)之後放響檸檬片上面。主要話係食佢嘅鮮味。我個人都認為新鮮嘅海鮮,貝類係唔需要搞咁多調味嘅。結果真係食到佢哋嘅鮮甜同埋爽口。同埋舊舊都好厚肉

食飯當日有電話同我再次確認訂枱。

之後梗係要講下我嗰個廚師發板啦😃有沙律、漬物同埋前菜。

刺身出場。
蠔肉爽口,上面放左蠔膽既汁,鮮咸味啱啱好。

同埋舊舊都好厚肉。

再嚟有蝦,大大隻嘅係牡丹蝦,而響右邊一住咁樣嘅叫做富士山白蝦。師傅建議我先食牡丹蝦再食白蝦。因為白蝦嘅甜味濃過牡丹蝦,如果先食白蝦就食唔到牡丹蝦嘅甜味。而牡丹蝦嗰隻啖啖肉嘅感覺真係唔錯。

之後係鱆紅魚(左上角),師傅用火槍輕輕咁響魚皮位置度燒一燒。食落口嗰陣油脂嘅味道。真係非筆墨可以形容。

之後師傅將啱啱牡丹蝦嘅蝦頭炸返俾我食,咁我就冇漏到濃濃既蝦膏。

再嚟就係秋刀魚,一直都覺得秋刀魚嘅魚味好濃,或者可以用好腥黎形容我嘅感覺。但師傅邀請我試吓,話秋刀魚係而家最時令嘅所以我就膽粗粗咁試吓啦。
果然冇令到我失望,秋刀魚點左佢嘅魚肝醬,點上蔥花同埋芝麻碎真係好好味喎

其後有北海道根室既赤海鮮,大大片配上卜卜脆嘅魚子,嗰啲鹹香真係好惹味。
大拖羅亦都係我再次信任師傅嘅手工而食嘅刺身。同樣地師傅都係用火槍燒過個大拖羅,嗰浸油香味令我完全忘記晒魚腩嗰啲濃濃嘅魚味,而且我終於都明白咩係入口即溶嘅感覺。原來我係食到拖羅㗎😝🤩🥳

最後有佢哋嘅招牌手卷,有芝麻碎、吞拿魚、蔥花,仲有啲脆脆地嘅嘢響入邊。

麵豉湯冇乜特別。甜品係唯一令我失望嘅嘢
我期望會見到一個好精緻嘅甜品

全程食飯時間都見到師傅不停開水咁係咁沖野,原來佢哋係整緊魚子啊。佢俾咗一粒我試,完全唔同平時我哋食嘅魚子。一咬落去嘅感覺好似咬緊一舊粉咁。冇口感冇味道。但就係要不停咁沖佢。咁我哋先至會食到新鮮嘅魚子。

我第一次坐響師傅吧枱嗰度,個師傅會不停咁同我講嘢嘅,有佢嘅講解令我食呢餐食得好滿足。亦都嘗試左我從來唔食嘅秋刀魚同埋大拖羅。

會再試啊

美中不足係甜品,以及整個下午勁口渴。

2020-09-23
$550 (Lunch)
Celebration
Birthday