Flogwithme
Flogwithme
Level 4
2025-07-12
Follow
大家都知我不嬲鍾意食呢間手工意粉,講緊一個月都食到一次,最近佢又出啲新嘅期間限定,唔講得笑真係值得一試😭一如既往都係要tasting menu ($298/pp) 包2starters 3pastas 2 desserts🫶🏻

Calamari Ripieni 係將魷魚塞滿mussel同薯蓉拎去炸,外面炸到微微脆口,入面咬落去係勁鮮!生牛肉他他都特別,呢到嘅調味比較重vinegar味,上面放咗好多shallots同芝士,食落去味道都幾有層次~

呢個餐仲包三個pasta,第一份Ravioli Cozze e Patate係期間限定菜式,ravioli皮好滑,入面啲青口係新鮮到傻😛
另一款Tagliatelle Eel & Sea Urchin就係用海膽醬做base嘅意粉,當然佢啲意粉係手工意粉,食落去特別有咬口,海膽醬都幾得意,不過比較膩,建議同朋友share~
最後仲要咗份Pici fritto,其實pici係一種手工意粉,自己係意大利食過都係比較挺身,比起tagliatelle更有咬口,如果鍾意有咬口嘅意粉建議大家一試!呢份嘅海鮮份量都好多,值得一讚隻蝦好新鮮~

自己覺得今次期間限定嘅Lemon Tiramisu完全值回票價,因為呢個完全還原自己係Amalfi Coast個到食嘅個種風味!佢面頭有火炙過嘅檸檬蛋白霜,用limoncello做base,食落去酸酸地,又食到檸檬嘅香,又夠滑,lady finger夠濕,整體非常出色!
另外tiramisu都一如既往咁正,真係介紹過太多次寫了~

另外推介大家係到飲返shot limoncello,真心係香港飲咗好多藥水limoncello,呢間嘅已經係暫時最貼近意大利飲到個shot 🤫嘢飲整體都唔錯,Italian passion同埋Venetian iced tea都好足料,真係飲到果肉❤️鍾意呢間分店個vibe好熱情,全場都仲係咁多人係pici慶生,一晚6枱生日歌大癲🤣
Like
Ratings