十下火鍋

SUPPA Hot Pot by ATUM
2019-07-24 5907 views
想 回 到 過 去 ~中學時代九十年代,曾經有幸跟父母去過大排檔打邊爐。今次去左銅鑼灣一間樓上火鍋店,裝潢懷舊有特色,彷如回到八、九十年代屋邨時代,霓虹燈林立,播著八、九十年代流行時代曲🎵(但點解我首首都識唱,老了老了🤣)-我地叫左 十下二人套餐 HKD$288/每位湯底可以五選一或二,我咁貪心梗係揀鴛鴦鍋🙆🏻‍♀️ 《十下麻辣鍋🌶》X《滋潤木瓜蕃茄鮮魚湯🐟》,麻辣鍋幾正,辣中帶麻,麻得好過癮🤩 入面既蜂巢豆腐吸收哂湯既精華,由白變紅夠哂刺激!木瓜蕃茄魚湯鮮濃味美,啱哂中女需要滋補既我🤣 內裡有成半條魚尾熬製,超級足料😍😍 魚尾煎過肉質仍有彈性,成條魚尾俾我食哂😋-配料包括以下多款,十分豐富💕▪大刀手切本地牛肉▪花雕雞嫩肉▪十下三寶滑▪懷舊果皮魚蛋▪流心粟米丸▪三星蔥醬爆貢丸▪鳳城水餃▪爽滑鴨血▪脆炸響鈴▪寛冬粉▪蔬菜拼盤-牛肉油脂同肉分布平均,有微微牛羶味🐮 三寶滑包括牛肉滑、蝦滑及墨魚滑,墨魚滑最為出色,口感非常彈牙,食到粒粒墨魚肉😋 最驚喜居然有果皮魚蛋食,由細到大都好鍾意食,魚肉內滲出濃濃陳皮香味,俾我啪哂咁多粒🤗 鴨血放落麻辣湯夠哂惹味,質地仲要超嫩滑,淥火鍋食無得輸!寛冬粉第
想 回 到 過 去 ~

我地叫左 十下二人套餐 HKD$288/每位

鮮魚尾

配料包括以下多款,十分豐富💕
▪大刀手切本地牛肉
▪寛冬粉
▪蔬菜拼盤

十下三寶滑

爽滑鴨血

牛肉油脂同肉分布平均,有微微牛羶味🐮 三寶滑包括牛肉滑、蝦滑及墨魚滑,墨魚滑最為出色,口感非常彈牙,食到粒粒墨魚肉😋 最驚喜居然有果皮魚蛋食,由細到大都好鍾意食,魚肉內滲出濃濃陳皮香味,俾我啪哂咁多粒🤗 鴨血放落麻辣湯夠哂惹味,質地仲要超嫩滑,淥火鍋食無得輸!寛冬粉第一次食就愛上,口感質地類似紅薯粉,記得要淥耐少少先夠軟腍煙韌㗎😚
另外仲嗌左渣竹蔗茅根清下熱氣👍 店員普遍較年青有活力,仲好勤力周不時埋嚟幫手走湯泡泡,抵讚!
2019-07-19
鮮魚尾