聖誕節想有儀式感當然係約下fd去食咗tea,係kkday見到呢個由嘉里酒店同彩妝品牌M•A•C合作嘅「冰雪璀璨冬日」下午茶,星期六日都係大概$350一位都算幾抵食,就決定boxing day去一試~ 下午茶以魚子醬為主題,第一份上嘅菜就係原盒30g 頂級魚子醬 Prunier Caviar😳仲配埋俄羅斯小圓餅、蛋黃、洋蔥同法式酸奶油一齊食,呢個份量有驚喜🤩而且魚子醬都好新鮮!好食欸 鹹點方面就有水牛芝士撻、蟹肉撻、煙三文魚三文治同法式大蝦多士,每樣都相當出色同有心思,唔係普通嘅三文治咁簡單,而最驚艷嘅係蟹肉撻同士多啤梨呢個組合!清新嘅士多啤梨,配上鮮甜嘅蟹肉,好過癮,直頭想食多幾嚿🦀 Afternoon Tea當然唔少得佢哋嘅鬆餅,分別有原味同充滿聖誕感覺嘅提子乾及肉桂味,兩款鬆餅都好好食,細細個,鬆軟亦都唔會太乾,驚食唔晒仲可以攞走😝 甜點方面就有黑朱古力核桃蛋糕、車厘子意大利芝士蛋糕、木梨柑橘撻同蘋果芭菲,全部都唔錯,而且唔會太甜太膩,我自己就幾鍾意!最特別嘅一定係佢哋嘅芭菲,好似食緊Apple Crumble咁🍎 飲品方面,每位都可以指定一款飲品,無限任飲,特別要推介佢哋嘅Ker

飲品方面,每位都可以指定一款飲品,無限任飲,特別要推介佢哋嘅Kerry Chocolate,超順滑,絕對喺香港飲過最好飲嘅熱朱古力之一😍

呢個冬日下午茶係同彩妝品牌合作,所以每位都會獲得M•A•C嘅化妝品sample,以為只會係普通幾包sample,但收到個下完全驚艷咗,唔止sample仲有一細盒嘅eye shadow👀

總括嚟講,佢哋下午茶嘅性價比真係好高,可能因為一開始真係冇乜期待,食完成餐真係超級有驚喜,而且啲嘢真係好食,環境都幾好,唔算太嘈吵,幾啱傾偈,幾推介大家嚟試吓~
  • Afternoon  tea