2015-05-19 909 views
星期日食完早餐去元創方睇展覽同打書釘,hea咗成個下晝,有尐肚餓,出到蘇豪區,已五點鐘,Sunday brunch同 all day breakfast都收晒,晚餐又未開始,行落去見有間門口貼住米之蓮食肆嘅餃子店,於是入去試試,可能未到晚市時間,冷清清得一枱客,但不斷有客人入嚟買外賣生餃子。我一向鍾意試新嘢,點咗海參三鮮餃同羊肉京蔥餃,香辣豬耳同豆漿,從外型嚟睇,兩款餃子睇落都係差唔多,首先試海參三鮮餃,餡漲卜卜,有海參、鮮蝦同豬肉,師傅切得好幼細,唔留意都睇唔到有海參,味道確實唔錯,唯一可惜就係食唔到海參嘅質感;羊肉京蔥餃做得相當出色,整個羊肉餡被肉汁包圍著,濃濃嘅羊肉味,京蔥同羊肉已完全混和在一起,連我這個不吃蔥的人也無從挑剔。香辣豬耳好脆,有青瓜絲墊底,醬汁比我想像中辣,不過又辣得幾過癮,除此之外就食唔到其他味道喇。至於豆漿係屬於大路嘢,本應冇乜好寫,但味道有尐似維他奶。
海參三鮮餃
羊肉京蔥餃
香辣豬耳
至於豆漿係屬於大路嘢,本應冇乜好寫,但味道有尐似維他奶。
豆漿
2015-05-17
$86 (Tea)
海參三鮮餃
羊肉京蔥餃