2019-06-29 517 views
又發堀一間土瓜灣隱世串燒 呢間新新地 附近有某出名雞煲 雖然土瓜灣未有地鐵 巴士小巴比想像中多同方便 遲下都可以考慮黎呢頭多少少四川雞全翼 $22好食! 講明四川當然有啲辣辣地 程度上我覺得唔錯 無過份強調一個辣 食落都幾蜜汁下 配上辣粉調味幾惹味 雞肉口感又ok 燒既timing控制得幾好雞軟骨 $15串燒黎講雞軟骨都唔會見伏 呢串比常見既大粒啲 呢份骨肉比例不錯吃羊架 $38諗起燒羊架都流口水 羊架得唔得 最緊要都係肉質同騷味處理成點 呢隻羊架幾有肉汁幾juicy 有咬口得黎又唔韌 另外羊架唔算好騷 雖然我食得騷味 整體黎講絶對過關紐西蘭肉眼扒 $98呢塊推薦菜之一既扒present上靚少少 一塊板咁上 切得幾多份下 幾易入口 睇塊肉既顏色少少紅 我估介乎medium至medium well之間 肉質係要咬多幾下果種 有樣麻麻係筋位比較多 另外有跟芥末醬 整體價錢稍貴牛舌 $18唔係我鍾意既牛舌類型 牛味唔突出 同我心目中既串燒類皇牌有一段距離鵝肝 $38如果以size黎講好抵玩 上枱成舊大大份咁 問完先知係鵝肝 唔係好多串燒店有得燒鵝肝 雖然賣相樣衰啲 食落都叫係鵝肝口感 不過就

四川雞全翼 $22

雞軟骨 $15

羊架 $38

紐西蘭肉眼扒 $98

牛舌 $18

鵝肝 $38
如果以size黎講好抵玩 上枱成舊大大份咁 問完先知係鵝肝 唔係好多串燒店有得燒鵝肝 雖然賣相樣衰啲 食落都叫係鵝肝口感 不過就太多粉 加上鵝肝本身多啲有啲膩 食完都幾飽下

燒賣 $12
普通魚肉燒賣 燒過黎有少少加乘

撈稻庭烏冬(四川) $38
除非你怕飽 如果唔係推介你叫呢份幾足料既撈烏冬 稻庭烏冬我一向都鍾意食 撈住咁食我就少 四川風既撈冬都係第一次 效果出乎意料地好 我就無偷懶 將辣椒蒜蓉配料撈得幾均勻 食起黎好惹味 雖然幾多下 都吸引到我食過不停 如果少少辣都唔想仲有芝麻醬同燒汁選擇 我相信水準都唔會差

帶子 $48
呢份帶子唔算抵食 燒出黎效果都唔算好 應有既肉汁流失左唔少 乾身左啲

原隻虎蝦 $58
同為海鮮既虎蝦味道比帶子好唔少 一隻開兩邊處理 灑上蒜蓉 蝦肉咬起黎口感都唔錯 可以一試

金菇 $20
金菇好食! 例牌錫紙兜 調味都係落粉落蒜蓉 程度上無深圳食既咁濃 但幾合港人口味 呢種食材又平又好食 無論打邊爐定串燒食都一流

冬菇 $12
平價串燒 燒冬菇最重要既juicy一項算過關 直接落蒜蓉係冬菇面就有分加 濃味左

牛油蒜香娃娃菜 $30
食串燒我都好興點娃娃菜同韮菜 兩種截然不同既口感 食啲菜感覺又健康啲 講翻兜娃娃菜 調味方面唔算好重口味 我就覺得算恰到好處 雖然望錫紙兜無咩汁 食起黎又唔會乾爭爭 都叫得過

韮菜 $12
比起韮菜好似娃娃菜正啲 不過兩者口感都唔同 睇個人口味咁叫就得 又或者why not both