2018-05-25 143 views
朋友約食飯揀左呢間渝味曉宇重慶老火煱,對於我呢個無辣不歡嘅人當然無問題啦。不過呢間真係一入到去就覺得自已番左大陸,皆因早排朋友成日約番大陸食重慶火煱,一入到餐廳都係會打乞嗤,因為麻辣味已經充斥住成間餐廳,而呢間亦同樣有呢個反應,隔一陣適應左就冇事啦。我地揀左麻辣鍋底加中間清湯,以備不時之需。麻辣湯底冇得揀辣度,一開始食都唔算好勁,不好戲在後頭,愈食愈辣,冇左中間個清湯真係搞唔掂。好有趣係住低冇耐就會有人比碗糖水,紅棗雪耳糖水,清甜,其實留番之後食應該會幾解辣。呢個重慶炸酥肉都幾好食,本身肉炸到好香脆,口感幾好,要加上佢入面有一粒粒辣椒籽/麻籽,當你咬到就會好強烈麻味,好過癮,點埋自調醬汁味道更上一層樓。平時唔食鵝腸嘅我見呢到都好乾淨,肥美,就試下食一條。原來係好好食,我地跟足佢建議時間去淥,真係岩岩好,唔會縮到好細好硬,彈牙得黎唔難咬,吸左麻辣湯底味道更加完美。食唔停口,好彩一碟份量都多。我地仲叫左美國安格斯肥牛(肥牛脂肪比例平均,食質新鮮,有入口即溶口感),曉宇嫩牛肉(一定要叫,真係好嫩滑,就算煮耐左少少都唔會硬,亦唔會有筋,未食過咁優質嫩牛肉真係咁嫩滑,必叫),大刀牛肝(份量好多,

糖水

重慶炸酥肉

極品鵝腸

我地仲叫左美國安格斯肥牛(肥牛脂肪比例平均,食質新鮮,有入口即溶口感),曉宇嫩牛肉(一定要叫,真係好嫩滑,就算煮耐左少少都唔會硬,亦唔會有筋,未食過咁優質嫩牛肉真係咁嫩滑,必叫),大刀牛肝(份量好多,口感同味道同豬潤好似,不過就簿身少少,如果唔鐘意食豬潤就唔好叫喇,成碟我自己食晒🙄)等等。
手打四寶丸

手打四寶丸有蝦丸,魚肉丸(鯪魚球),牛肉丸同埋墨魚丸。新鮮手打出爐,比起一般蝦滑魚滑呢個更加彈牙爽口。
重慶粍兒魚

粍兒魚都係好值得叫,一開始我仲話邊個會打邊爐食魚,點知朋友話係正宗重慶火鍋先有呢個食材,唔係到到有得食,咁就試下啦。估唔到咁好食,佢唔多骨,主骨一條,好易食,肉質亦都係爽口,比較實正號魚肉,唔會易散開,魚肉味好香濃,真係食過番尋味。
紅糖糍粑

最後叫左個紅糖糍粑,煙煙銀銀,好有咬口,外脆內軟,配合紅糖簡直一流,真係食幾多都得。

整體感覺真係好似去左大陸,食到好正宗嘅重慶火鍋,佢地都有酒碟(加麻油落醬油到,味道更好),食材亦都係好新鮮同埋好有特式,值得一試。
田園菜籃
糖水