雖然小金魚唔太鐘意去飲茶,但係逢年過節都要陪屋企人飲下啦。大家都知旺角區d酒樓,尤其係x香集團個d,真係多人到你會以為今日係咪唔洗錢。年初四個日,本嚟諗住去潮x,但係真係好多人,魚媽媽呢d老人家又唔多等,魚姊姊就話不如試下樓上間海天啦。行上一層,見到真係一個人等位都無,其實我個心已經一沉,因為新年應該係酒樓最旺場的日子(仲要係旺角區喎),但係呢度居然一個人都無人等位,似乎d野好食極都有限啦~不過個時仲心諗可能係因為呢間酒樓d名氣唔夠x香or潮x咁大,至無人去啫,反正都上到嚟,都係試下啦。行埋門口個知客到,佢已經即刻比到枱我地,我地行緊入時,我聽到個知客同入面d人人講"xxx,彈一張三人枱給你",點知答佢個個人其實就企係入口行緊出去,咁啱我又行過,比我聽到佢點答,大家嚟估下佢點答....."叫佢地自動波啦"我個心個時立刻吓咗十幾下,唔係呱,呢d乜野待應呀,我唔理佢係咪講笑啦,小金魚生到咁大條魚都無試過聽過d待應講"叫佢地自動波啦",我嚟比錢食飯,比+1服務費你,仲要我地自動波,咁我點解要比錢你賺呀。但係入到去果係真係要自動波,無人帶位。不過人唔多,大把"吉"枱,可以任你揀。魚姊姊偏偏又揀
雖然小金魚唔太鐘意去飲茶,但係逢年過節都要陪屋企人飲下啦。

"叫佢地自動波啦"

我個心個時立刻吓咗十幾下

但係入到去果係真係要自動波,無人帶位。

不過人唔多,大把"吉"枱,可以任你揀。魚姊姊偏偏又揀中一張係柱後面的枱,差d連枱都無人幫我地執(上一枱應該啱啱走咗,但係無人執枱),要叫至嚟個應該高級少少的人嚟幫我地執枱(因為佢著的衫唔係普通待應的衫)。

食物方面,我地一家三口只叫咗六個點心,薄撐+鮮竹卷+南瓜餅+鳯瓜+胡椒豬肚湯+金錢肚,基本上只係用無味+油淋淋嚟形容,所以我都無心機續個寫佢地個味道出嚟啦。

其間我地唔叫侍應的話完全無人加水執野...唉....

埋單都要成150,以咁既食物質數&服務態度,我開枱明白點解呢度會無人等位囉。

返到屋企我才醒起,我唔係第一次嚟呢間酒樓,對上個年新年我都有去過,個次d待應都淨係掛位同d茶客攞利是,我地一家坐咗係到超過15分鐘的無人理,我唔係話佢地手豆利是唔啱,但係都唔可以唔顧其他客人呀。

依家d經濟環境唔好,呢度d待應仲係咁既服務態度,食物又唔咁好味,價錢又唔係話平,我唔知呢度仲有乜買點囉。

所以呢,呢間酒樓絕對無下次呀。
$50 (Lunch)
  • 無喎~~