2019-09-10 312 views
這天中午出了旺角, 午飯時間 附近真的有太多選擇。 朋友介紹喺彌敦道726號食厦有間餐廳食魚麵, 本身都好喜歡吃魚湯,米線之類。餐廳主打自家淆製嘅魚湯, 更選用自家製幼身魚面和較租的魚烏冬。特選午餐有數款選擇,午市更免收加一。 $72 海龍皇卷即係魚春卷, 外皮炸得脆身,而裏面是煙韌彈牙嘅魚肉, 有魚肉嘅香同脆脆嘅口感, 兩款味道有少少唔同, 份量共有四條, 足料!魚湯驚為天人, 濃厚嘅魚鮮甜味, 並唔腥, 亦唔覺有好重嘅胡椒味去掩飾~ 無味精(果然回家都唔覺得口渴) 愈飲愈上癮。自家製魚麵也是靈魂所在, 比較幼身,小小煙韌,有魚蛋嘅味道, 唔會一咬就散, 唔腥, 味道冇得頂! 絕對不是打邊爐自己唧嘅魚麵。每款套餐或麵食, 都奉上 三款前菜, 麻醬海藻, 一口小甜薯和醃酸蘿蔔, 以及一小匙羹魚醬, 用嚟自加調味, 唔辣的, 还有種海鮮嘅香味!我们还选了《安格斯牛肉魚湯魚烏冬》。安格斯牛肉薄而嫩滑, 伴以洋蔥圈,有少許越南嘅風味。 魚烏冬畀魚麵較為軟腍, 但依然彈力夠,有魚味。《魚之戀》, 顧名思義, 魚蛋,魚春卷, 魚腐,魚皮餃都齊全, 配以香濃嘅魚湯 冇得頂!這杯跟餐的《班蘭咖啡》+

特選午餐有數款選擇,午市更免收加一。

鴛鴦海龍皇卷拼白肉魚蛋魚湯料理

[鴛鴦海龍皇卷拼白肉魚蛋魚湯料理] $72

自家製魚麵也是靈魂所在, 比較幼身,小小煙韌,有魚蛋嘅味道

安格斯牛肉魚湯魚烏冬

我们还选了《安格斯牛肉魚湯魚烏冬》。
有魚味。

魚之戀

班蘭咖啡

這杯跟餐的《班蘭咖啡》+$22, 飲唔出有斑斕嘅味道, 只係見到有塊班蘭葉。 或者咖啡味比較濃蓋過, 凍咖啡味道香濃, 奶泡夠滑。

士多啤梨奶酪

《士多啤梨奶酪》+$5 (跟餐)
是日餐飲精選, 味道偏甜, 冇士多啤梨嗰種酸酸地嘅味 ,仲有好重嘅士多啤梨糖水味。

朱古力(凍)
這杯凍飲反而唔太甜, 朱古力味啱啱好。
明太子雞翼

仲叫咗《明太子雞翼》$42
雞翼雖然細隻, 肉夠嫩滑 ,裏面嘅明太子辣辣地好惹味,仲塞到滿曬, 雞翼外皮又炸得香脆, 超美味!

餐廳食物賣相精美,健康又美味, 主打嘅魚湯做得非常出色, 不枉此行!

鴛鴦海龍皇卷拼白肉魚蛋魚湯料理
安格斯牛肉魚湯魚烏冬