約咗好友係尖沙咀食飯, 想舒舒服服坐低傾吓偈唔好大魚大肉好heavy 。朋友帶咗我去樓上餐廳,大堂和電梯設施好新淨,好似翻新過 。中上層都係服務式住宅,晚飯時間好多OL上班族。和式裝修優雅寧靜,燈光舒服柔和,心情立刻放鬆,頓然覺得自己聲量都特別放輕,以免破壞優雅嘅環境。餐牌都以自家製餃子,點心和天然有機材料的小食為主。檯面電磁爐設計更可嘗試日式鍋物。《蟲草花粟米紅蘿蔔豬骨湯$30》每日用鮮雞和豬骨餚製,配合新鮮蔬菜,湯底清甜無比。😋《牛油果野菜米紙卷$48》牛油果軟滑香甜,配上芝麻醬非常美味。米紙包住的野菜非常爽甜,即使紫色嘅椰菜都冇嗰陣苦澀味。非常清新美味嘅小食。既然餃子係自家每天製而且咁多款,一定要試吓。。揀咗《野生牛肝菌雞肉餃子麵$78》奶白色嘅湯底,味道香濃。餃子餡料足,牛肝菌唔會切得太細粒,富口感,又有菌香。更採用了無激素雞肉,健康又美味。拉麵質地咬落有啲黐牙,又唔係大曲嘅拉麵,而且鹹味有少少重。《金魚蝦餃$48》這個金魚蝦餃皮比較厚,但好過又淋又爛嘅皮。除咗造型賣相味道和一般蝦餃點心冇大分別。《雜莓梳打$28》莓味好重,仲有少量嘅果肉,梳打夠氣,整體感覺唔會太甜。反而另一杯

《蟲草花粟米紅蘿蔔豬骨湯$30》
每日用鮮雞和豬骨餚製,配合新鮮蔬菜,湯底清甜無比。😋

《牛油果野菜米紙卷$48》

既然餃子係自家每天製而且咁多款,一定要試吓。。

揀咗《野生牛肝菌雞肉餃子麵$78》

《金魚蝦餃$48》

《雜莓梳打$28》
莓味好重,仲有少量嘅果肉,梳打夠氣,整體感覺唔會太甜。

反而另一杯熱嘅《檸檬薏米水》,但味道亦唔錯,水溫夠熱逼出薏米同檸檬味,非常滋潤。

壓軸係《女王黑毛豚叉燒流心蛋飯$88》
用咗黑毛豚肉,冇肥腩部份,不過肉質依然夠腍,夠厚身咬落鬆化而且帶甜味,加上糖心蛋再混入米飯,港式叉燒飯以外的另一種享受!

2019-07-04
Type of Meal