2019-07-29 9282 views
和味。停不了朋友識食,放工後就帶我去尖沙咀呢間日式料理店享受精美一餐。晚上差不多7時半左右,店來已經接近滿座,可見棒場客都不少。因為一向都喜歡欣賞師傅手工,所以向店員要求到Bar 枱就座。而日式餐廳都會將推介/特選菜式寫在黑板上,方便食客下單。基本上師傅都忙個不停,不斷密密做,而最先送上係呢幾款刺身。沙甸魚 – 用上柚子等醬汁調配而成,味道會比其餘2款較濃,所以放在最後食。因為方便調,所以沙甸魚會切得較幼,但師傅亦貼心地提供紫菜,包起沙甸魚一同入口,可以大口大口進食。赤小鯛 – 上面放了少量明太子,蔥花再提升魚肉味,所以肉身質入口除爽下都會有濃濃肉味!赤鯥 – 除常被點既熱門魚類外,赤鯥係我非常喜歡既魚之一。作為高檔次魚類一種,入口時有清爽感覺,肉質細膩又容易入口,正!!!金目鯛壽司,魚身厚切,肉質夠肥美之餘又帶淡淡甜味,用作壽司食不失為一個好選擇!串燒拼盤 – 點了3款串燒,分別係: 燒雞腎、 燒鮑魚、 燒鰻魚。鮑魚通常都好易燒得乾身或太韌口,但呢度火喉就控制得相當好,口感夠爽之餘,帶上不少肉汁,出色!!!另外燒活鰻亦同樣,表面看似乾身,但入口竟然完全不同,juicy!豚肉生薑燒所指
和味。停不了

朋友識食,放工後就帶我去尖沙咀呢間日式料理店享受精美一餐。
晚上差不多7時半左右,店來已經接近滿座,可見棒場客都不少。

而日式餐廳都會將推介/特選菜式寫在黑板上,方便食客下單。

基本上師傅都忙個不停,不斷密密做,而最先送上係呢幾款刺身

赤鯥 – 除常被點既熱門魚類外,赤鯥係我非常喜歡既魚之一。

豚肉生薑燒
所指的生薑燒用生薑而成的燒汁。 燒汁有濃厚薑味,好容易就能沾上薄切豚肉。
另外半邊亦付上沙律,解一解肉膩感。

鰻魚炒飯
炒飯會怕鰻魚被炒碎而失去肉質口感。但呢碟優勝處在於,鰻魚不是粒而是塊,份量亦夠多。
平時淋上鰻魚的燒汁亦均勻地炒上飯身粒粒都色澤金黃。